loader

GRZYBY – SMAK JESIENI

Borowiki, kurki, podgrzybki, maślaki… Jesienny stół pachnie świeżymi grzybami. To tradycyjny polski przysmak, który w kuchni znajduje wiele zastosowań. Oprócz gotowania, pieczenia czy smażenia świeżych grzybów  doskonale nadają się one również  do suszenia, marynowania, mrożenia, a nawet kiszenia. Dzięki temu ich smakiem możemy się cieszyć przez cały rok. Połączone z innymi, wysokiej jakości składnikami, np. mięsem, warzywami czy makaronem doskonale urozmaicą i wzbogacą, nie tylko jesienne menu.

W Polsce dania z grzybami od wieków są obecne w kuchni tradycyjnej. Doskonale sprawdzają się jako główny składnik potraw, dodatek w sosach, nadzienie do pierogów czy pieczeni. Bez barszczu z grzybowymi uszkami albo kapusty z grzybami wielu z nas nie wyobraża sobie Wigilii, a marynowane są tradycyjną przekąską w czasie wesołych imprez z przyjaciółmi. Coraz więcej osób poszukuje też nowych, inspirujących pomysłów na dania z udziałem grzybów.

Grzyby z makaronami – 1000 jesiennych inspiracji

Mięsa, świeże warzywa, kasze czy makarony – składników, z którymi możemy łączyć grzyby jest dużo. Jednak, aby w pełni cieszyć się ich smakiem powinniśmy zadbać, by wszystkie produkty były wysokiej jakości. Tylko w ten sposób podkreślimy charakterystyczny smak i aromat grzybów. Doskonałym wyborem będą np. makarony Lubelli. Powstają z wysokiej jakości pszenicy, a dzięki specjalnemu procesowi mielenia ziarna są należycie twarde i doskonale sprężyste. Z kolei odpowiedni proces suszenia sprawia, że nie sklejają się, zachowują swój naturalny kolor i pyszny smak. Oprócz makaronów klasycznych, do potraw z grzybami warto wypróbować także makarony Lubella Pełne Ziarno, w których zachowane zostały wszystkie, znajdujące się w łusce ziaren, wartości odżywcze – witaminy i minerały. Ich wyjątkowy smak doskonale komponuje się z jesiennym przysmakiem.

Michał „Magiel” Myszkiewicz, ekspert kulinarny marki Lubella proponuje 2 grzybowe potrawy na jesienny stół: borowiki połączone z makaronem Lubella Wstążki Długie, aromatycznym estragonem, białym winem i śmietaną to doskonała propozycja np. na uroczysty obiad czy eleganckie przyjęcie oraz grzybową carbonarę z makaronem Lubella Spaghetti Pełne Ziarno – to świetny pomysł na szybki, rodzinny obiad lub wizytę niespodziewanych gości.

Przepis na borowiki

Borowiki, estragon, białe wino i śmietana

 POTRZEBUJESZ:

  •     Makaron 1 opakowanie
  •     borowiki 600g
  •     płatki parmezanu 50g
  •     cebula 1 sztuka
  •     estragon 1 pęczek
  •     białe wino 120ml
  •     śmietana 36% 300ml
  •     masło 50g
  •     sól i pieprz do smaku

Czas przygotowania: 25 minut

DO DZIEŁA!        

1. Na pierwszy ogień…

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź, pozostawiając pół kubka wody z gotowania.

2. W międzyczasie…

Grzyby oczyść i wypłucz kilka razy w zimnej wodzie. Dobrze osusz i pokrój na duże kawałki. Cebulę drobno posiekaj. Rozgrzej dobrze patelnię i smaż borowiki na maśle, na mocnym ogniu – nie mieszaj zbyt często. Dodaj cebulę, smaż chwilę, a następnie dolej białe wino – na mocnym ogniu, by alkohol odparował.

3. To już prawie meta!

Dodaj do sosu makaron, estragon, sól, pieprz i gotuj, aż trochę zgęstnieje. Podawaj z parmezanem.

Brawo! Oto Twój przysmak z borowikami.

Uwaga: jeśli sos zgęstnieje za bardzo, dodaj odrobinę wody pozostałej z gotowania makaronu.

Makaron z grzybami

Grzybowa carbonara z żółtkiem

POTRZEBUJESZ:

  •     Makaron Spaghetti 1 opakowanie
  •     kurki (lub inne świeże grzyby) 400g
  •     wędzony boczek surowy 250g
  •     parmezan 100g
  •     czosnek 4 ząbki
  •     żółtka 4 sztuki
  •     masło 30g
  •     sól i pieprz do smaku

Czas przygotowania: 25 minut

DO DZIEŁA!

1. Na pierwszy ogień…

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i zostaw pół kubka wody z gotowania makaronu do sosu.

2. W międzyczasie…

Kurki umyj i osusz. Boczek pokrój w kostkę i przesmaż na maśle razem ze zgniecionymi ząbkami czosnku, aż będzie chrupiący. Dodaj grzyby i smaż kilka minut. Ugotowany makaron dodaj do patelni z boczkiem. Gotuj całość ok. 1 minutę.

3. To już prawie meta!

Wymieszaj połowę parmezanu z makaronem, podlej odrobiną wody z gotowania i mieszaj szybko, aż się zagęści. Wyłóż na każdy talerz porcję makaronu, zrób gniazdo, i połóż jajko na środku. Posyp resztą parmezanu i gruboziarnistym pieprzem.

Brawo! Oto pyszna carbonara. Zaproś znajomych, niech też spróbują!

Zobacz

Współczesny świat pędzi naprzód, a tempo życia mieszkańców Opola nieustannie przyspiesza. Codziennie stajemy przed wyborem: jak najlepiej zorganizować swój czas, żeby połączyć obowiązki zawodowe z prywatnymi pasjami i prowadzić zdrowszy tryb życia. Właśnie tutaj na scenę wkraczają diety pudełkowe, które zyskują na popularności w Polsce, w tym także w Opolu. Czy jednak...

​Sushi cieszy się ogromną popularnością na całym świecie – głównie wśród dorosłych. Wielu rodziców zastanawia się jednak nad tym, czy sushi to odpowiedni wybór dla ich pociech. Czy potrawa jest bezpieczna dla najmłodszych? Jakie rodzaje sushi mogą jeść dzieci? Sprawdź najważniejsze informacje na ten temat. Bezpieczne sushi dla dzieci – jakie to?...

Oliwa z oliwek jest jednym z najcenniejszych produktów kulinarnych na świecie, a Hiszpania od lat niezmiennie zajmuje czołowe miejsce w jej produkcji. Bogactwo hiszpańskiego krajobrazu, tradycje sięgające starożytności i zaawansowane technologie sprawiły, że kraj ten stał się symbolem najwyższej jakości oliwy. W tym artykule przeanalizujemy kluczowe czynniki, które sprawiają, że...