Na rynku goszczą soki 100%, soki zagęszczone, soki NFC i wiele innych. Zwykle nie zastanawiamy się nad tymi oznaczeniami, a to spory błąd, który może nas kosztować zmarnowane pieniądze. W końcu nie we wszystkich produktach tego typu znajdziemy wartości, na jakich najbardziej nam zależy. Poznajmy tajemnicze oznaczenia butelek i kartonów z sokami, a także przyjrzyjmy się, w jaki sposób można zastąpić kupny produkt, sokiem przyrządzonym w domu.
Sok – czym tak naprawdę jest
Sok z definicji jest produktem naturalnym, który otrzymuje się z jednego bądź większej liczby gatunków świeżych, zdrowych, dojrzałych, mrożonych bądź schłodzonych owoców. Jego smak, barwa i zapach muszą również pochodzić z owoców, które służą do jego otrzymania. Do wyboru mamy przede wszystkim soki zagęszczone, ale i tak zwane soki NFC – Not From Concentrate, czyli nie z soku zagęszczonego. Te ostatnie to soki pasteryzowane, ale i świeże, czyli niepasteryzowane.
Soki zagęszczone, z soku zagęszczonego oraz NFC
Skoncentrowanie wszystkich wartościowych składników, które uzyskuje się w wyciśniętego soku, pozwala uzyskać soki zagęszczone. Transport i przechowywanie, ale bez nadmiernej utraty wartości odżywczych jest możliwe, dzięki odparowaniu zdecydowanej części wody, a także aromatu z soku owocowego. W późniejszym czasie ponownie dodaje się wodę i aromat, by uzyskać sok odtworzony z soku zagęszczonego.
Soki z soku zagęszczonego mogą zawierać w sobie wodę w maksymalnej ilości, która została z niego wcześniej odparowana. Takie soki muszą zachować określone właściwości fizyczne, chemiczne, odżywcze oraz organoleptyczne. Będą one odpowiadać co najmniej właściwościom soków uzyskiwanych z owoców tego samego gatunku.
Z kolei soki NFC, czyli bezpośrednie, otrzymywane są z wyciśniętych owoców i nierzadko poddawane procesowi pasteryzacji, który przedłuża ich termin przydatności do spożycia. Soki niepasteryzowane muszą być odpowiednio przechowywane, a ich czas, w którym mogą zostać spożyte, znacznie się skraca.
A gdyby tak zamiast kupnych soków zagęszczonych czy soków bezpośrednich, przyrządzać je w domu? Z pomocą przychodzą nam urządzenia, jakimi są wyciskarki wolnoobrotowe. Wbrew pozorom to najprostszy, niedrogi i najbardziej korzystny sposób na wyciskanie soków. Poza tym uzyskane wartości sprzyjają między innymi lepszej odporności, a o tym, jakimi jeszcze metodami można wspomagać pracę układu immunologicznego, dowiemy się pod adresem http://www.podczantoria.pl/.
Dlaczego soki domowe, a nie kupne
W sokach wyciskanych w domu przy pomocy wyciskarek, jesteśmy w stanie uzyskać maksimum wartości odżywczych. To nie są napoje, z których zostaje odparowana woda i aromat, a potem ponownie dodana. Walory odżywcze są najwyższymi, na jakie możemy liczyć. Poza tym w kupnych produktach nie mamy szans na to, by znaleźć życiodajne enzymy, bo te niestety giną podczas obróbki owoców. Wyciskarka pozwala zachować natomiast nie tylko stosowną ilość witamin i minerałów, ale właśnie tych najważniejszych enzymów.
Zakup urządzania tego typu należy potraktować jak inwestycję. Soki wyciskane w domu przynoszą również taką korzyść, że możemy dowolnie dobierać ulubione surowce. Na sklepowych półkach znajdujemy raczej standardowe kompozycje, które nie zawsze nam odpowiadają.
Dobierając odpowiednie owoce i warzywa, a do tego uzupełniając je kiełkami, orzechami czy mlekiem roślinnym, jesteśmy w stanie uzyskać mieszanki, które spotęgują pożądane efekty. Soki pijemy bowiem nie tylko dla smaku i chęci dostarczenia witamin czy minerałów do organizmu. Nierzadko decydujemy się na sokoterapię, która ma wspomagać leczenie rozmaitych przypadłości. Przekonajmy się na własnej skórze, jak wiele możliwości dają soki wyciskane w domu.
Artykuł sponsorowany