loader

Soki zagęszczone, NFC i inne. Co warto o nich wiedzieć?

Na rynku goszczą soki 100%, soki zagęszczone, soki NFC i wiele innych. Zwykle nie zastanawiamy się nad tymi oznaczeniami, a to spory błąd, który może nas kosztować zmarnowane pieniądze. W końcu nie we wszystkich produktach tego typu znajdziemy wartości, na jakich najbardziej nam zależy. Poznajmy tajemnicze oznaczenia butelek i kartonów z sokami, a także przyjrzyjmy się, w jaki sposób można zastąpić kupny produkt, sokiem przyrządzonym w domu.

Sok – czym tak naprawdę jest

Sok z definicji jest produktem naturalnym, który otrzymuje się z jednego bądź większej liczby gatunków świeżych, zdrowych, dojrzałych, mrożonych bądź schłodzonych owoców. Jego smak, barwa i zapach muszą również pochodzić z owoców, które służą do jego otrzymania. Do wyboru mamy przede wszystkim soki zagęszczone, ale i tak zwane soki NFC – Not From Concentrate, czyli nie z soku zagęszczonego. Te ostatnie to soki pasteryzowane, ale i świeże, czyli niepasteryzowane.

Soki zagęszczone, z soku zagęszczonego oraz NFC

Skoncentrowanie wszystkich wartościowych składników, które uzyskuje się w wyciśniętego soku, pozwala uzyskać soki zagęszczone. Transport i przechowywanie, ale bez nadmiernej utraty wartości odżywczych jest możliwe, dzięki odparowaniu zdecydowanej części wody, a także aromatu z soku owocowego. W późniejszym czasie ponownie dodaje się wodę i aromat, by uzyskać sok odtworzony z soku zagęszczonego.

Soki z soku zagęszczonego mogą zawierać w sobie wodę w maksymalnej ilości, która została z niego wcześniej odparowana. Takie soki muszą zachować określone właściwości fizyczne, chemiczne, odżywcze oraz organoleptyczne. Będą one odpowiadać co najmniej właściwościom soków uzyskiwanych z owoców tego samego gatunku.

Z kolei soki NFC, czyli bezpośrednie, otrzymywane są z wyciśniętych owoców i nierzadko poddawane procesowi pasteryzacji, który przedłuża ich termin przydatności do spożycia. Soki niepasteryzowane muszą być odpowiednio przechowywane, a ich czas, w którym mogą zostać spożyte, znacznie się skraca.

A gdyby tak zamiast kupnych soków zagęszczonych czy soków bezpośrednich, przyrządzać je w domu? Z pomocą przychodzą nam urządzenia, jakimi są wyciskarki wolnoobrotowe. Wbrew pozorom to najprostszy, niedrogi i najbardziej korzystny sposób na wyciskanie soków. Poza tym uzyskane wartości sprzyjają między innymi lepszej odporności, a o tym, jakimi jeszcze metodami można wspomagać pracę układu immunologicznego, dowiemy się pod adresem http://www.podczantoria.pl/.

Dlaczego soki domowe, a nie kupne

W sokach wyciskanych w domu przy pomocy wyciskarek, jesteśmy w stanie uzyskać maksimum wartości odżywczych. To nie są napoje, z których zostaje odparowana woda i aromat, a potem ponownie dodana. Walory odżywcze są najwyższymi, na jakie możemy liczyć. Poza tym w kupnych produktach nie mamy szans na to, by znaleźć życiodajne enzymy, bo te niestety giną podczas obróbki owoców. Wyciskarka pozwala zachować natomiast nie tylko stosowną ilość witamin i minerałów, ale właśnie tych najważniejszych enzymów.

Zakup urządzania tego typu należy potraktować jak inwestycję. Soki wyciskane w domu przynoszą również taką korzyść, że możemy dowolnie dobierać ulubione surowce. Na sklepowych półkach znajdujemy raczej standardowe kompozycje, które nie zawsze nam odpowiadają.

Dobierając odpowiednie owoce i warzywa, a do tego uzupełniając je kiełkami, orzechami czy mlekiem roślinnym, jesteśmy w stanie uzyskać mieszanki, które spotęgują pożądane efekty. Soki pijemy bowiem nie tylko dla smaku i chęci dostarczenia witamin czy minerałów do organizmu. Nierzadko decydujemy się na sokoterapię, która ma wspomagać leczenie rozmaitych przypadłości. Przekonajmy się na własnej skórze, jak wiele możliwości dają soki wyciskane w domu.

 

Artykuł sponsorowany

Zobacz

Zakupy spożywcze to nieodłączna część naszego życia, a poszukiwanie okazji cenowych stało się nie tylko zwyczajem, lecz wręcz strategią. W dzisiejszym artykule przyjrzymy się bliżej gazetce promocyjnej Delikatesy Centrum, zastanawiając się, czy warto skorzystać z oferowanych promocji. Polski rynek spożywczy prężnie rozwija się, a korzystając z doświadczenia i wiedzy, dowiemy...

Różnego rodzaju rośliny, a więc zioła, owoce, warzywa czy kwiaty, wymagają specyficznych warunków do prawidłowego wzrostu i rozwoju. W związku z tym zazwyczaj nie jest możliwe uprawianie ich przez cały rok na zewnątrz. Dlatego osoby, które chciałyby się cieszyć nimi o każdej porze lub niedysponujące odpowiednią przestrzenią do uprawy, a więc na przykład ogrodem, doceniają...

Jak opisywać i smakować wino? Okazuje się, że prowadzenie notatek na temat degustowanych win może być bardzo przydatne. Pozwala zapamiętać, które wina nam smakowały lub uniknąć tych, które nam nie przypadły do gustu. Osobiste notatki mogą również pomóc w poznaniu zasad rządzących winem, które jest bardzo bogatym światem. Jak rozpocząć naszą przygodę z degustacją win?...