loader

Wołowina na talerzu

Kultura spożywania wołowiny w Polsce cały czas się rozwija. Coraz częściej sięgają po nią nie tylko świadomi jej zalet smakosze, ale również kulinarni laicy, chcący skosztować innej potrawy, niż tradycyjny schabowy. A, że Polacy są jednym z najbardziej „mięsożernych” narodów, to warto przyjrzeć się wołowinie odrobinę bliżej i wyeksponować jej walory.

MIĘSNA KULTURA

Do dziś w rodzinach, które mają tradycje rolnicze, można zaobserwować zwyczaj dzielenia się opłatkiem bożonarodzeniowym ze zwierzętami hodowlanymi. Dowodzi to przede wszystkim ogromnego szacunku do nich, a także podkreśla związki łączące człowieka z gatunkiem, który zdołał oswoić na przestrzeni wieków. Zachowanie to ma długą historię, zakorzenioną w tradycji i nadal warto ten szacunek pielęgnować.

Zanim zdołano udomowić bydło, ludzie podziwiali jego siłę i majestat. Człowiek czuł respekt przed tymi dzikimi wówczas stworzeniami. Do dziś w wielu kręgach kulturowych zwierzęta hodowlane są otoczone czcią. Mieszkańcy Indonezji wierzą, że kula ziemska jest podtrzymywana na rogach bawołów. Natomiast w Polsce, Łemkowie przepowiadają pomyślność danego roku na podstawie obserwacji zachowania krów.    

Zalety wołowiny

WARTOŚCIOWE MIĘSO

Pisząc o wołowinie nie można zapomnieć o jej wartościach, które decydują o tym, że jest jednym z najszlachetniejszych gatunków mięsa. Niska zawartość tłuszczu i duża przyswajalność białka (na poziomie 70%-100%) sprawiają, że wołowina staje się coraz bardziej lubiana przez konsumentów. Poza tym, że jest źródłem witamin z grupy B, fosforu i cynku, to charakteryzuje się wysokim poziomem tzw. prekursorów. Są to substancje pozbawione zapachu i smaku, które podczas przygotowywania ciepłego dania, wchodzą w reakcje z innymi składnikami. To właśnie dzięki prekursorom posiłki zyskują apetyczny aromat i doskonały smak.

Przeciętny kucharz i konsument nie wykorzystują w pełni możliwości smakowych, jakie daje dobrej jakości mięso wołowe. Wołowina, którą klienci mogą kupić w Delikatesach Zyguła, pozwala na stosowanie wielu technik kulinarnych: od smażenia, poprzez grillowanie, aż po stir-fry. Idealnie nadaje się do duszenia, gotowania w niskiej temperaturze (poniżej 100°C) i wędzenia. Dania z wołowiny zawsze są niezwykle aromatyczne i doskonałe w smaku. Dlatego firma Zyguła prezentuje swoje autorskie przepisy na potrawy z wykorzystaniem wołowiny, które można znaleźć m.in. na stronie internetowej zygula.pl

Zobacz

Zakupy spożywcze to nieodłączna część naszego życia, a poszukiwanie okazji cenowych stało się nie tylko zwyczajem, lecz wręcz strategią. W dzisiejszym artykule przyjrzymy się bliżej gazetce promocyjnej Delikatesy Centrum, zastanawiając się, czy warto skorzystać z oferowanych promocji. Polski rynek spożywczy prężnie rozwija się, a korzystając z doświadczenia i wiedzy, dowiemy...

Różnego rodzaju rośliny, a więc zioła, owoce, warzywa czy kwiaty, wymagają specyficznych warunków do prawidłowego wzrostu i rozwoju. W związku z tym zazwyczaj nie jest możliwe uprawianie ich przez cały rok na zewnątrz. Dlatego osoby, które chciałyby się cieszyć nimi o każdej porze lub niedysponujące odpowiednią przestrzenią do uprawy, a więc na przykład ogrodem, doceniają...

Jak opisywać i smakować wino? Okazuje się, że prowadzenie notatek na temat degustowanych win może być bardzo przydatne. Pozwala zapamiętać, które wina nam smakowały lub uniknąć tych, które nam nie przypadły do gustu. Osobiste notatki mogą również pomóc w poznaniu zasad rządzących winem, które jest bardzo bogatym światem. Jak rozpocząć naszą przygodę z degustacją win?...