loader

Wołowina na talerzu

Kultura spożywania wołowiny w Polsce cały czas się rozwija. Coraz częściej sięgają po nią nie tylko świadomi jej zalet smakosze, ale również kulinarni laicy, chcący skosztować innej potrawy, niż tradycyjny schabowy. A, że Polacy są jednym z najbardziej „mięsożernych” narodów, to warto przyjrzeć się wołowinie odrobinę bliżej i wyeksponować jej walory.

MIĘSNA KULTURA

Do dziś w rodzinach, które mają tradycje rolnicze, można zaobserwować zwyczaj dzielenia się opłatkiem bożonarodzeniowym ze zwierzętami hodowlanymi. Dowodzi to przede wszystkim ogromnego szacunku do nich, a także podkreśla związki łączące człowieka z gatunkiem, który zdołał oswoić na przestrzeni wieków. Zachowanie to ma długą historię, zakorzenioną w tradycji i nadal warto ten szacunek pielęgnować.

Zanim zdołano udomowić bydło, ludzie podziwiali jego siłę i majestat. Człowiek czuł respekt przed tymi dzikimi wówczas stworzeniami. Do dziś w wielu kręgach kulturowych zwierzęta hodowlane są otoczone czcią. Mieszkańcy Indonezji wierzą, że kula ziemska jest podtrzymywana na rogach bawołów. Natomiast w Polsce, Łemkowie przepowiadają pomyślność danego roku na podstawie obserwacji zachowania krów.    

Zalety wołowiny

WARTOŚCIOWE MIĘSO

Pisząc o wołowinie nie można zapomnieć o jej wartościach, które decydują o tym, że jest jednym z najszlachetniejszych gatunków mięsa. Niska zawartość tłuszczu i duża przyswajalność białka (na poziomie 70%-100%) sprawiają, że wołowina staje się coraz bardziej lubiana przez konsumentów. Poza tym, że jest źródłem witamin z grupy B, fosforu i cynku, to charakteryzuje się wysokim poziomem tzw. prekursorów. Są to substancje pozbawione zapachu i smaku, które podczas przygotowywania ciepłego dania, wchodzą w reakcje z innymi składnikami. To właśnie dzięki prekursorom posiłki zyskują apetyczny aromat i doskonały smak.

Przeciętny kucharz i konsument nie wykorzystują w pełni możliwości smakowych, jakie daje dobrej jakości mięso wołowe. Wołowina, którą klienci mogą kupić w Delikatesach Zyguła, pozwala na stosowanie wielu technik kulinarnych: od smażenia, poprzez grillowanie, aż po stir-fry. Idealnie nadaje się do duszenia, gotowania w niskiej temperaturze (poniżej 100°C) i wędzenia. Dania z wołowiny zawsze są niezwykle aromatyczne i doskonałe w smaku. Dlatego firma Zyguła prezentuje swoje autorskie przepisy na potrawy z wykorzystaniem wołowiny, które można znaleźć m.in. na stronie internetowej zygula.pl

Zobacz

Należy przyjąć, że nie ma alternatywy dla cukru rafinowanego. Jest to oczywista kwestia. Jednak niektóre alternatywy cukru są postrzegane jako zdrowsze lub przynajmniej bardziej odżywcze i urastają do poziomu produktów cudownych. Jednak regularne spożywanie cukru, zwłaszcza w dużych ilościach, może być szkodliwe dla naszego zdrowia. Czy istnieją substancje słodzące, które...

W miarę zbliżania się Świąt Bożego Narodzenia coraz popularniejsze stają się tradycyjne wędliny. Jeśli jednak nie wiesz, jak wybrać dobrą kiełbasę, możesz mieć złe doświadczenia. Dobra kiełbasa powinna być zrobiona ze świeżego mięsa, drobno posiekanego i doprawionego solą, pieprzem i innymi przyprawami. Powinien mieć naturalną osłonkę, która nie jest ani za...

Kebab można obecnie kupić w każdej budce z fast foodami zarówno w większych jak i mniejszych miastach. Do mięsa dodaje się wiele warzyw i sosów. Kebab jest potrawą turecką. Kiedyś była to popularna przekąska dla ludzi wracających nocą z klubów. Stracił na jakości i to co możemy dostać w całodobowych budkach często nie jest tożsame z oryginałem. Jak smakuje, wygląda i jak...