loader

Włoszczyzna – królewski wybór

Gdy robimy wywar warzywny, zawsze kupujemy włoszczyznę – choć każde z warzyw wchodzących w jej skład możemy kupić oddzielnie. Jest podstawą bulionu, z którego gotujemy rosół, bazą do zup, sosów i do risotto. Skąd się wzięła włoszczyzna i dlaczego ten zestaw jest tak wyjątkowy?

Dlaczego „włoszczyzna”?

Uważa się, że do Polski z Włoch (stąd „włoszczyzna”) w XVI wieku sprowadziła ją królowa Bona Sforza, żona króla Zygmunta Starego. Choć zdania historyków są podzielone co do wiarygodności tej tezy, to niewątpliwie królowa Bona była popularyzatorką warzyw i prawdopodobnie za jej sprawą pod strzechy zawitały seler i por – ważne składniki włoszczyzny.

Warzywa do rosołu

Bez niej nie ma rosołu

Ten zestaw warzyw powstał nie bez powodu. Korzenie marchwi, pietruszki i selera, por, liść kapusty i cebula – to podstawa każdego bulionu. Nic innego nie jest w stanie lepiej oddać głębi smaku. Słodycz marchewki, ostrość pora, aromat pietruszki i selera tworzą jego pełnię. Dodatek opalonej cebuli sprawi, że bulion nabierze żółtego, niepowtarzalnego i bardzo charakterystycznego koloru.

Polskie „pięć smaków”

Ugotowana włoszczyzna z dodatkiem jajek, przypraw i majonezu królowała na prywatkach przez dziesięciolecia w postaci sałatki jarzynowej. Podduszona, z cebulą, w sosie pomidorowym jest podstawą ryby po grecku, która często gości na wigilijnych stołach. To połączenie smaków, które można wykorzystywać w wielu daniach.

– Mówiąc o włoszczyźnie, jedni od razu pomyślą o wywarze na zupę, drudzy o królowej Bonie, która pięćset lat temu sprowadziła do nas z Włoch wiele warzyw – mówi Ewa Wagner, redaktor naczelna miesięcznika „Kuchnia”. – Ten zestaw warzyw świetnie nadaje się również do zapiekania w waniliowym sosie, jako farsz do empanady, a pieczony w miodzie i tymianku idealnie komponuje się z konfitowanymi gęsimi udami – dodaje.

foto
Autor:Redakcja

Zobacz

Upalne dni to doskonała okazja, aby przyrządzić samodzielnie pyszną kawę na zimno. Kiedy wysokie temperatury dają się we znaki, warto zamienić gorący napój na mrożony odpowiednik. Przepisy są niezwykle proste, a efekt znakomity! Sprawdź garść inspiracji na letnie orzeźwienie i poczuj się jak prawdziwy barista. Jak zrobić doskonałą kawę mrożoną? Garść porad Aby...

Hurom H200 All In One, to innowacyjna i rewolucyjna wyciskarka wolnoobrotowa. Pozwala ona na przygotowywanie świeżych soków zarówno z owoców, jak i z warzyw. Tego typu napój pozwala na dostarczenie niezbędnych witamin oraz wartości odżywczych do organizmu. Ponadto sok będący taką bombą witaminową, jest w stanie dodać energii na cały dzień. Dzięki Hurom H200 All In One można raz...

Przepyszne zupy to z pewnością jeden z najciekawszych elementów nie tylko polskiej kuchni, lecz także światowej. Jeśli wydaje ci się, że nie masz czasu na gotowanie pełnowartościowych posiłków, jesteś w błędzie! Poświęć zaledwie kilka chwil na przygotowanie aromatycznej i smacznej zupy. Oto kilka sprawdzonych przepisów! Zupa brokułowa z serem i słonecznikiem...