loader

Letnie warzywa jako pyszne dodatki

Sezonowe warzywa to idealny dodatek nie tylko do tradycyjnego obiadu, ale również do dań z grilla. Mogą być spożywane na surowo, a także gotowane, pieczone czy blanszowane. Możliwości jest mnóstwo! Oto najlepsze propozycje na warzywne dodatki do dań głównych.

Sałatka z brokuła i truskawek

Sałatka z brokułem i truskawkami to niezwykle oryginalne danie, które z pewnością docenią miłośnicy niecodziennych kulinarnych doznać. Jednak połączenie delikatnego smaku brokuła oraz słodkich owoców skradnie również serca tradycjonalistów. Do wykonania dania wystarczy zaledwie kilka składników oraz aromatyczne przyprawy. Wystarczy tylko pomieszać sałatę lodową z gotowanym brokułem, mozzarellą w kulkach oraz cząstkami truskawek. W tym przepisie charakteru doda Majonez Delikatny WINIARY oraz przyprawy takie jak szczypiorek, koperek, świeży rozmaryn lub listki bazylii, cukier, sól i pieprz.

Sałatka z warzywami na parze

Warzywa przygotowywane na parze już od dawna świecą triumfy. Nic dziwnego – są chrupiące, delikatne w smaku i aromatyczne dzięki zastosowaniu odpowiednich przypraw. Tym razem proponujemy sałatkę z brokułem, marchewką, papryką, kukurydzą konserwową oraz specjalnym sosem. Warto pokroić warzywa na mniej więcej równe kawałki i gotować na parze al dente. Idealnym uzupełnieniem sałatki będzie sos przygotowany z aksamitnego Majonezu Dekoracyjnego WINIARY, jogurtu naturalnego, soku z cytryny, cukru oraz soli i pieprzu. Możemy oczywiście zastosować inne ulubione przyprawy.

Sałata masłowa ze śmietaną

Sałata masłowa ze śmietaną to klasyk! Świetnie smakuje jako przystawka oraz dodatek do dania głównego. Można ją przygotować w zaledwie 10 minut, nawet gdy zaskoczą nas niespodziewani goście. Wystarczy porwać liście sałaty, a do oddzielnej miseczki wlać śmietanę, sól, cukier, pieprz i niewielką ilość octu. Całość należy wymieszać i gotowe! Sałatę ze śmietaną można również przygotować w wersji wytrawnej, pomijając cukier.

Mizeria ze śmietaną i koperkiem

Dania mięsne, szczególnie z grilla, nie mogą obyć się bez tradycyjnej i prostej sałatki, jaką jest mizeria. Przepis jest niezwykle prosty w przygotowaniu i nie wymaga specjalnych umiejętności kucharskich. W sezonie warto wykorzystać ogórki gruntowe oraz aromatyczny koperek. Pokrojone w plasterki ogórki wystarczy zalać śmietaną, dodać sól, pieprz, cukier i sok z cytryny. Miłośnicy bardziej wytrawnych smaków mogą oczywiście pominąć cukier. Nic nie stoi na przeszkodzie, by urozmaicić mizerię innymi ulubionymi dodatkami, takimi jak cebulka lub kefir.

Sałatka z brokuła z kiełkami rzodkiewki

A teraz czas na znakomitą sałatkę z brokuła z kiełkami rzodkiewki! Jest niezwykle lekka i aromatyczna, wprost idealna jako dodatek do dania głównego. Oprócz ugotowanego brokuła i kiełków rzodkiewki dodamy również ugotowane na twardo jajka, pomidorki koktajlowe i starty ser żółty. Nie może się oczywiście obyć bez aromatycznych dodatków w postaci czosnku, świeżo mielonego pieprzu oraz soli. Dzięki nim sałatka nabierze wyrazistego charakteru. Wszystkie składniki należy pokroić na mniejsze kawałki, wymieszać oraz polać oliwą z oliwek.

 

Artykuł partnera zewnętrznego

foto
Autor:Redakcja

Zobacz

Desery to ważny element codziennego menu. Po przebudzeniu zazwyczaj przygotowujemy sobie śniadanie. Niektórzy jednak opuszczają dom i wybierają się do pracy bez zjedzenia pierwszego - według dietetyków najważniejszego - posiłku w ciągu dnia. Potem zazwyczaj jemy drugie śniadanie, a w godzinach popołudniowych obiad. Potem przychodzi czas na podwieczorek. A jeszcze później na...

​ Na rynku goszczą soki 100%, soki zagęszczone, soki NFC i wiele innych. Zwykle nie zastanawiamy się nad tymi oznaczeniami, a to spory błąd, który może nas kosztować zmarnowane pieniądze. W końcu nie we wszystkich produktach tego typu znajdziemy wartości, na jakich najbardziej nam zależy. Poznajmy tajemnicze oznaczenia butelek i kartonów z sokami, a także przyjrzyjmy się, w...

Wygląd gruszki, która kształtem przypomina kobiecą figurę, oddziałuje mocno na wyobraźnię i może przywoływać namiętne skojarzenia. Jest pełna zdrowych składników, a jej smak doceniali nawet polscy królowie! Znany polski kronikarz opisuje, że Władysław Jagiełło „dobre i słodkie gruszki po kryjomu jadał”. Dlaczego tak wstydliwie? Zapewne z tego powodu, że...