Kebab można obecnie kupić w każdej budce z fast foodami zarówno w większych jak i mniejszych miastach. Do mięsa dodaje się wiele warzyw i sosów. Kebab jest potrawą turecką. Kiedyś była to popularna przekąska dla ludzi wracających nocą z klubów. Stracił na jakości i to co możemy dostać w całodobowych budkach często nie jest tożsame z oryginałem. Jak smakuje, wygląda i jak przygotowuje się kebab?
Turecki - nieturecki
Kebab często uważany jest za danie tureckie. Jednak tak naprawdę wywodzi się z Persji. Stał się bardzo popularny w Turcji i na Bliskim Wschodzie. Ciekawostką jest, że istniało wiele odmian i wersji kebabu, zanim osiągnął on swoją największą popularność. Kebab nie jest mięsem w bułce z warzywami. Pierwotna wersja składała się z mięsa pieczonego na metalowym patyku (legenda głosi, że żołnierze używali do tego celu swoich mieczy). Taką wersją potrawy można delektować się do dziś - szaszłyk to jedna z dwudziestu odmian tego dania. Jest to oryginalna wersja kebabu, który zazwyczaj przyrządza się z baraniny. Alternatywne wersje kebabu powstały w Europie i na całym świecie. Można je przyrządzić z wieprzowiny, drobiu, cielęciny lub czegoś jeszcze bardziej wyjątkowego, np. z mięsa mewy. Sprawdź ofertę: Kebab Bemowo.
Jeden kebab drugiemu kebabowi nierówny
Istnieje wiele rodzajów i stylów kebabów. Chociaż jemy je w bułce (nazywamy to Doner kebab), nie jest to jedyny sposób ich spożywania. Adana kebab to pikantne, grillowane mięso z południa Turcji. Podaje się go na talerzu z warzywami, kaszą bulgur i innymi dodatkami. Urfa kebab to nieco łagodniejsza wersja tego dania. Shish kebab to nic innego jak mięso i szaszłyki. Często podaje się go z warzywami, takimi jak bakłażan czy papryka. Durum kebab to kolejna popularna opcja. Jest to mięso wzięte z szaszłyka i umieszczone w specjalnym pieczywie zwanym lawasz. Sosy majonezowe, które są obowiązkowym dodatkiem do kebabu w bułce, zostały spopularyzowane dopiero po tym, jak danie to stało się bardziej popularne w Europie. Sos do kebabu w Turcji przygotowuje się z pomidorów lub jogurtu naturalnego.
Sprawdź również oferty: Restauracje Bemowo.
Berlin - druga stolica kebabu
Tak naprawdę turecka wersja kebabu jest tylko jedna. Kadir Nurman, Turek mieszkający na stałe w Niemczech, wymyślił słynny doner kebab. W 1972 roku otworzył pierwszą budkę z fast foodami w Berlinie Zachodnim. Był to popularny wybór wśród przechodniów, ponieważ można go było łatwo złapać i zjeść w drodze z pracy do domu. Niestety, jego pomysł został szybko skopiowany i powielony. Twórca nie opatentował go, więc nie dostał żadnej rekompensaty za swoje kulinarne zasługi. Nie był jednak rozgoryczony i powiedział, że cieszy się, że danie zostało w ten sposób spopularyzowane. Doner kebab, znany również jako. Pomysł na mięso w bułce z warzywami lub sosami stał się popularny w Niemczech i Europie. To danie można znaleźć w każdym zakątku każdego miasta, czy to wysokiej klasy danie z mięsa jagnięcego w picie, czy jego wieprzowo-wołowy odpowiednik w pszennej bułce z majonezem.
Kebaby nie są dla wszystkich. Każdy zna kebab i pewnie przynajmniej raz go próbował, w wersji bardziej europejskiej lub tureckiej. Każdy wariant jest warty spróbowania, bo każdy jest inny. Więcej ciekawostek znajdziesz na https://nabemowie.pl/