loader

Zdrowy jak… gruszka?

Wygląd gruszki, która kształtem przypomina kobiecą figurę, oddziałuje mocno na wyobraźnię i może przywoływać namiętne skojarzenia. Jest pełna zdrowych składników, a jej smak doceniali nawet polscy królowie! Znany polski kronikarz opisuje, że Władysław Jagiełło „dobre i słodkie gruszki po kryjomu jadał”.

Dlaczego tak wstydliwie? Zapewne z tego powodu, że w średniowieczu gruszki uważano za grzeszny owoc ze względu na działającą na zmysły formę,. Dziś nie musimy ukrywać się z konsumpcją. Warto więc korzystać z urodzaju, zwłaszcza że sezon na te owoce trwa niemal cały rok, a zdrowotnych właściwości mają bez liku. Oto najważniejsze z nich:

Wzmacniają serce

Gruszki zawierają potas, dzięki któremu uaktywnia się enzym odpowiedzialny za dostarczenie energii do serca, pobudzając je do pracy. To dzięki niemu nasze serce bije regularnie. Niedobór potasu może objawiać się skurczami mięśni nóg podczas wysiłku, a także zmęczeniem i podenerwowaniem.

Zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów

Zawarty w gruszkach błonnik przyczynia się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia nowotworu jelita grubego, a obecność kwasu hydroksycynamonowego zapobiega rozwojowi guzów płuc i żołądka. Badania naukowe pokazują, że jest to jeden z bardziej skutecznych pokarmów, który ogranicza rozwój raka przełyku.

Dobroczynne działanie gruszki

Pomagają utrzymać równowagę psychiczną

Miedź jest minerałem wspomagającym funkcjonowanie centralnego układu nerwowego, a około piętnastu procent jego dziennego zapotrzebowania znajduje się w średniej wielkości gruszce. Dodatkowo, obecny w owocach przeciwutleniacz chroni przed chorobą Alzheimera.

Niektórzy twierdzą nawet, że sok z gruszek przyspiesza metabolizm alkoholu i nieznacznie obniża jego poziom we krwi. Niezależnie od tego – sok i owoce idealnie wkomponują się w wieczorną kolację z przyjaciółmi. W październikowym numerze magazynu „Kuchnia” znajdziesz inspiracje na wyjątkowe potrawy z tym zmysłowym owocem.

foto
Autor:Redakcja

Zobacz

Desery to ważny element codziennego menu. Po przebudzeniu zazwyczaj przygotowujemy sobie śniadanie. Niektórzy jednak opuszczają dom i wybierają się do pracy bez zjedzenia pierwszego - według dietetyków najważniejszego - posiłku w ciągu dnia. Potem zazwyczaj jemy drugie śniadanie, a w godzinach popołudniowych obiad. Potem przychodzi czas na podwieczorek. A jeszcze później na...

​ Na rynku goszczą soki 100%, soki zagęszczone, soki NFC i wiele innych. Zwykle nie zastanawiamy się nad tymi oznaczeniami, a to spory błąd, który może nas kosztować zmarnowane pieniądze. W końcu nie we wszystkich produktach tego typu znajdziemy wartości, na jakich najbardziej nam zależy. Poznajmy tajemnicze oznaczenia butelek i kartonów z sokami, a także przyjrzyjmy się, w...

Kultura spożywania wołowiny w Polsce cały czas się rozwija. Coraz częściej sięgają po nią nie tylko świadomi jej zalet smakosze, ale również kulinarni laicy, chcący skosztować innej potrawy, niż tradycyjny schabowy. A, że Polacy są jednym z najbardziej „mięsożernych” narodów, to warto przyjrzeć się wołowinie odrobinę bliżej i wyeksponować jej walory...