loader

GRZYBY – SMAK JESIENI

Borowiki, kurki, podgrzybki, maślaki… Jesienny stół pachnie świeżymi grzybami. To tradycyjny polski przysmak, który w kuchni znajduje wiele zastosowań. Oprócz gotowania, pieczenia czy smażenia świeżych grzybów  doskonale nadają się one również  do suszenia, marynowania, mrożenia, a nawet kiszenia. Dzięki temu ich smakiem możemy się cieszyć przez cały rok. Połączone z innymi, wysokiej jakości składnikami, np. mięsem, warzywami czy makaronem doskonale urozmaicą i wzbogacą, nie tylko jesienne menu.

W Polsce dania z grzybami od wieków są obecne w kuchni tradycyjnej. Doskonale sprawdzają się jako główny składnik potraw, dodatek w sosach, nadzienie do pierogów czy pieczeni. Bez barszczu z grzybowymi uszkami albo kapusty z grzybami wielu z nas nie wyobraża sobie Wigilii, a marynowane są tradycyjną przekąską w czasie wesołych imprez z przyjaciółmi. Coraz więcej osób poszukuje też nowych, inspirujących pomysłów na dania z udziałem grzybów.

Grzyby z makaronami – 1000 jesiennych inspiracji

Mięsa, świeże warzywa, kasze czy makarony – składników, z którymi możemy łączyć grzyby jest dużo. Jednak, aby w pełni cieszyć się ich smakiem powinniśmy zadbać, by wszystkie produkty były wysokiej jakości. Tylko w ten sposób podkreślimy charakterystyczny smak i aromat grzybów. Doskonałym wyborem będą np. makarony Lubelli. Powstają z wysokiej jakości pszenicy, a dzięki specjalnemu procesowi mielenia ziarna są należycie twarde i doskonale sprężyste. Z kolei odpowiedni proces suszenia sprawia, że nie sklejają się, zachowują swój naturalny kolor i pyszny smak. Oprócz makaronów klasycznych, do potraw z grzybami warto wypróbować także makarony Lubella Pełne Ziarno, w których zachowane zostały wszystkie, znajdujące się w łusce ziaren, wartości odżywcze – witaminy i minerały. Ich wyjątkowy smak doskonale komponuje się z jesiennym przysmakiem.

Michał „Magiel” Myszkiewicz, ekspert kulinarny marki Lubella proponuje 2 grzybowe potrawy na jesienny stół: borowiki połączone z makaronem Lubella Wstążki Długie, aromatycznym estragonem, białym winem i śmietaną to doskonała propozycja np. na uroczysty obiad czy eleganckie przyjęcie oraz grzybową carbonarę z makaronem Lubella Spaghetti Pełne Ziarno – to świetny pomysł na szybki, rodzinny obiad lub wizytę niespodziewanych gości.

Przepis na borowiki

Borowiki, estragon, białe wino i śmietana

 POTRZEBUJESZ:

  •     Makaron 1 opakowanie
  •     borowiki 600g
  •     płatki parmezanu 50g
  •     cebula 1 sztuka
  •     estragon 1 pęczek
  •     białe wino 120ml
  •     śmietana 36% 300ml
  •     masło 50g
  •     sól i pieprz do smaku

Czas przygotowania: 25 minut

DO DZIEŁA!        

1. Na pierwszy ogień…

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź, pozostawiając pół kubka wody z gotowania.

2. W międzyczasie…

Grzyby oczyść i wypłucz kilka razy w zimnej wodzie. Dobrze osusz i pokrój na duże kawałki. Cebulę drobno posiekaj. Rozgrzej dobrze patelnię i smaż borowiki na maśle, na mocnym ogniu – nie mieszaj zbyt często. Dodaj cebulę, smaż chwilę, a następnie dolej białe wino – na mocnym ogniu, by alkohol odparował.

3. To już prawie meta!

Dodaj do sosu makaron, estragon, sól, pieprz i gotuj, aż trochę zgęstnieje. Podawaj z parmezanem.

Brawo! Oto Twój przysmak z borowikami.

Uwaga: jeśli sos zgęstnieje za bardzo, dodaj odrobinę wody pozostałej z gotowania makaronu.

Makaron z grzybami

Grzybowa carbonara z żółtkiem

POTRZEBUJESZ:

  •     Makaron Spaghetti 1 opakowanie
  •     kurki (lub inne świeże grzyby) 400g
  •     wędzony boczek surowy 250g
  •     parmezan 100g
  •     czosnek 4 ząbki
  •     żółtka 4 sztuki
  •     masło 30g
  •     sól i pieprz do smaku

Czas przygotowania: 25 minut

DO DZIEŁA!

1. Na pierwszy ogień…

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i zostaw pół kubka wody z gotowania makaronu do sosu.

2. W międzyczasie…

Kurki umyj i osusz. Boczek pokrój w kostkę i przesmaż na maśle razem ze zgniecionymi ząbkami czosnku, aż będzie chrupiący. Dodaj grzyby i smaż kilka minut. Ugotowany makaron dodaj do patelni z boczkiem. Gotuj całość ok. 1 minutę.

3. To już prawie meta!

Wymieszaj połowę parmezanu z makaronem, podlej odrobiną wody z gotowania i mieszaj szybko, aż się zagęści. Wyłóż na każdy talerz porcję makaronu, zrób gniazdo, i połóż jajko na środku. Posyp resztą parmezanu i gruboziarnistym pieprzem.

Brawo! Oto pyszna carbonara. Zaproś znajomych, niech też spróbują!

Zobacz

Zakupy spożywcze to nieodłączna część naszego życia, a poszukiwanie okazji cenowych stało się nie tylko zwyczajem, lecz wręcz strategią. W dzisiejszym artykule przyjrzymy się bliżej gazetce promocyjnej Delikatesy Centrum, zastanawiając się, czy warto skorzystać z oferowanych promocji. Polski rynek spożywczy prężnie rozwija się, a korzystając z doświadczenia i wiedzy, dowiemy...

Różnego rodzaju rośliny, a więc zioła, owoce, warzywa czy kwiaty, wymagają specyficznych warunków do prawidłowego wzrostu i rozwoju. W związku z tym zazwyczaj nie jest możliwe uprawianie ich przez cały rok na zewnątrz. Dlatego osoby, które chciałyby się cieszyć nimi o każdej porze lub niedysponujące odpowiednią przestrzenią do uprawy, a więc na przykład ogrodem, doceniają...

Jak opisywać i smakować wino? Okazuje się, że prowadzenie notatek na temat degustowanych win może być bardzo przydatne. Pozwala zapamiętać, które wina nam smakowały lub uniknąć tych, które nam nie przypadły do gustu. Osobiste notatki mogą również pomóc w poznaniu zasad rządzących winem, które jest bardzo bogatym światem. Jak rozpocząć naszą przygodę z degustacją win?...