loader

Oto kilka ciekawostek o... kebabie

Kebab można obecnie kupić w każdej budce z fast foodami zarówno w większych jak i mniejszych miastach. Do mięsa dodaje się wiele warzyw i sosów. Kebab jest potrawą turecką. Kiedyś była to popularna przekąska dla ludzi wracających nocą z klubów. Stracił na jakości i to co możemy dostać w całodobowych budkach często nie jest tożsame z oryginałem. Jak smakuje, wygląda i jak przygotowuje się kebab?

Turecki - nieturecki

Kebab często uważany jest za danie tureckie. Jednak tak naprawdę wywodzi się z Persji. Stał się bardzo popularny w Turcji i na Bliskim Wschodzie. Ciekawostką jest, że istniało wiele odmian i wersji kebabu, zanim osiągnął on swoją największą popularność. Kebab nie jest mięsem w bułce z warzywami. Pierwotna wersja składała się z mięsa pieczonego na metalowym patyku (legenda głosi, że żołnierze używali do tego celu swoich mieczy). Taką wersją potrawy można delektować się do dziś - szaszłyk to jedna z dwudziestu odmian tego dania. Jest to oryginalna wersja kebabu, który zazwyczaj przyrządza się z baraniny. Alternatywne wersje kebabu powstały w Europie i na całym świecie. Można je przyrządzić z wieprzowiny, drobiu, cielęciny lub czegoś jeszcze bardziej wyjątkowego, np. z mięsa mewy. Sprawdź ofertę: Kebab Bemowo.

kebab w bułce

Jeden kebab drugiemu kebabowi nierówny

Istnieje wiele rodzajów i stylów kebabów. Chociaż jemy je w bułce (nazywamy to Doner kebab), nie jest to jedyny sposób ich spożywania. Adana kebab to pikantne, grillowane mięso z południa Turcji. Podaje się go na talerzu z warzywami, kaszą bulgur i innymi dodatkami. Urfa kebab to nieco łagodniejsza wersja tego dania. Shish kebab to nic innego jak mięso i szaszłyki. Często podaje się go z warzywami, takimi jak bakłażan czy papryka. Durum kebab to kolejna popularna opcja. Jest to mięso wzięte z szaszłyka i umieszczone w specjalnym pieczywie zwanym lawasz. Sosy majonezowe, które są obowiązkowym dodatkiem do kebabu w bułce, zostały spopularyzowane dopiero po tym, jak danie to stało się bardziej popularne w Europie. Sos do kebabu w Turcji przygotowuje się z pomidorów lub jogurtu naturalnego.

Sprawdź również oferty: Restauracje Bemowo.

Berlin - druga stolica kebabu

Tak naprawdę turecka wersja kebabu jest tylko jedna. Kadir Nurman, Turek mieszkający na stałe w Niemczech, wymyślił słynny doner kebab. W 1972 roku otworzył pierwszą budkę z fast foodami w Berlinie Zachodnim. Był to popularny wybór wśród przechodniów, ponieważ można go było łatwo złapać i zjeść w drodze z pracy do domu. Niestety, jego pomysł został szybko skopiowany i powielony. Twórca nie opatentował go, więc nie dostał żadnej rekompensaty za swoje kulinarne zasługi. Nie był jednak rozgoryczony i powiedział, że cieszy się, że danie zostało w ten sposób spopularyzowane. Doner kebab, znany również jako. Pomysł na mięso w bułce z warzywami lub sosami stał się popularny w Niemczech i Europie. To danie można znaleźć w każdym zakątku każdego miasta, czy to wysokiej klasy danie z mięsa jagnięcego w picie, czy jego wieprzowo-wołowy odpowiednik w pszennej bułce z majonezem.

Kebaby nie są dla wszystkich. Każdy zna kebab i pewnie przynajmniej raz go próbował, w wersji bardziej europejskiej lub tureckiej. Każdy wariant jest warty spróbowania, bo każdy jest inny. Więcej ciekawostek znajdziesz na https://nabemowie.pl/

Zobacz

Zakupy spożywcze to nieodłączna część naszego życia, a poszukiwanie okazji cenowych stało się nie tylko zwyczajem, lecz wręcz strategią. W dzisiejszym artykule przyjrzymy się bliżej gazetce promocyjnej Delikatesy Centrum, zastanawiając się, czy warto skorzystać z oferowanych promocji. Polski rynek spożywczy prężnie rozwija się, a korzystając z doświadczenia i wiedzy, dowiemy...

Różnego rodzaju rośliny, a więc zioła, owoce, warzywa czy kwiaty, wymagają specyficznych warunków do prawidłowego wzrostu i rozwoju. W związku z tym zazwyczaj nie jest możliwe uprawianie ich przez cały rok na zewnątrz. Dlatego osoby, które chciałyby się cieszyć nimi o każdej porze lub niedysponujące odpowiednią przestrzenią do uprawy, a więc na przykład ogrodem, doceniają...

Jak opisywać i smakować wino? Okazuje się, że prowadzenie notatek na temat degustowanych win może być bardzo przydatne. Pozwala zapamiętać, które wina nam smakowały lub uniknąć tych, które nam nie przypadły do gustu. Osobiste notatki mogą również pomóc w poznaniu zasad rządzących winem, które jest bardzo bogatym światem. Jak rozpocząć naszą przygodę z degustacją win?...