loader

Wołowina na talerzu

Kultura spożywania wołowiny w Polsce cały czas się rozwija. Coraz częściej sięgają po nią nie tylko świadomi jej zalet smakosze, ale również kulinarni laicy, chcący skosztować innej potrawy, niż tradycyjny schabowy. A, że Polacy są jednym z najbardziej „mięsożernych” narodów, to warto przyjrzeć się wołowinie odrobinę bliżej i wyeksponować jej walory.

MIĘSNA KULTURA

Do dziś w rodzinach, które mają tradycje rolnicze, można zaobserwować zwyczaj dzielenia się opłatkiem bożonarodzeniowym ze zwierzętami hodowlanymi. Dowodzi to przede wszystkim ogromnego szacunku do nich, a także podkreśla związki łączące człowieka z gatunkiem, który zdołał oswoić na przestrzeni wieków. Zachowanie to ma długą historię, zakorzenioną w tradycji i nadal warto ten szacunek pielęgnować.

Zanim zdołano udomowić bydło, ludzie podziwiali jego siłę i majestat. Człowiek czuł respekt przed tymi dzikimi wówczas stworzeniami. Do dziś w wielu kręgach kulturowych zwierzęta hodowlane są otoczone czcią. Mieszkańcy Indonezji wierzą, że kula ziemska jest podtrzymywana na rogach bawołów. Natomiast w Polsce, Łemkowie przepowiadają pomyślność danego roku na podstawie obserwacji zachowania krów.    

Zalety wołowiny

WARTOŚCIOWE MIĘSO

Pisząc o wołowinie nie można zapomnieć o jej wartościach, które decydują o tym, że jest jednym z najszlachetniejszych gatunków mięsa. Niska zawartość tłuszczu i duża przyswajalność białka (na poziomie 70%-100%) sprawiają, że wołowina staje się coraz bardziej lubiana przez konsumentów. Poza tym, że jest źródłem witamin z grupy B, fosforu i cynku, to charakteryzuje się wysokim poziomem tzw. prekursorów. Są to substancje pozbawione zapachu i smaku, które podczas przygotowywania ciepłego dania, wchodzą w reakcje z innymi składnikami. To właśnie dzięki prekursorom posiłki zyskują apetyczny aromat i doskonały smak.

Przeciętny kucharz i konsument nie wykorzystują w pełni możliwości smakowych, jakie daje dobrej jakości mięso wołowe. Wołowina, którą klienci mogą kupić w Delikatesach Zyguła, pozwala na stosowanie wielu technik kulinarnych: od smażenia, poprzez grillowanie, aż po stir-fry. Idealnie nadaje się do duszenia, gotowania w niskiej temperaturze (poniżej 100°C) i wędzenia. Dania z wołowiny zawsze są niezwykle aromatyczne i doskonałe w smaku. Dlatego firma Zyguła prezentuje swoje autorskie przepisy na potrawy z wykorzystaniem wołowiny, które można znaleźć m.in. na stronie internetowej zygula.pl

foto
Autor:Redakcja

Zobacz

Wygląd gruszki, która kształtem przypomina kobiecą figurę, oddziałuje mocno na wyobraźnię i może przywoływać namiętne skojarzenia. Jest pełna zdrowych składników, a jej smak doceniali nawet polscy królowie! Znany polski kronikarz opisuje, że Władysław Jagiełło „dobre i słodkie gruszki po kryjomu jadał”. Dlaczego tak wstydliwie? Zapewne z tego powodu, że...

Moda na pieczenie chleba w domu opanowała Polskę. Do eksperymentów we własnej kuchni zachęcają szefowie kuchni i blogerzy. Mnogość przepisów i porad sprawia, że ciężko wybrać te najlepsze, zwłaszcza gdy dopiero zaczynamy naszą przygodę z samodzielnymi wypiekami. Jak upiec dobry chleb, skąd wziąć zakwas, wreszcie co zrobić, aby uzyskać tak lubianą chrupiącą skórkę?...

Borowiki, kurki, podgrzybki, maślaki… Jesienny stół pachnie świeżymi grzybami. To tradycyjny polski przysmak, który w kuchni znajduje wiele zastosowań. Oprócz gotowania, pieczenia czy smażenia świeżych grzybów  doskonale nadają się one również  do suszenia, marynowania, mrożenia, a nawet kiszenia. Dzięki temu ich smakiem możemy się cieszyć przez cały rok...