loader

Soki zagęszczone, NFC i inne. Co warto o nich wiedzieć?

Na rynku goszczą soki 100%, soki zagęszczone, soki NFC i wiele innych. Zwykle nie zastanawiamy się nad tymi oznaczeniami, a to spory błąd, który może nas kosztować zmarnowane pieniądze. W końcu nie we wszystkich produktach tego typu znajdziemy wartości, na jakich najbardziej nam zależy. Poznajmy tajemnicze oznaczenia butelek i kartonów z sokami, a także przyjrzyjmy się, w jaki sposób można zastąpić kupny produkt, sokiem przyrządzonym w domu.

Sok – czym tak naprawdę jest

Sok z definicji jest produktem naturalnym, który otrzymuje się z jednego bądź większej liczby gatunków świeżych, zdrowych, dojrzałych, mrożonych bądź schłodzonych owoców. Jego smak, barwa i zapach muszą również pochodzić z owoców, które służą do jego otrzymania. Do wyboru mamy przede wszystkim soki zagęszczone, ale i tak zwane soki NFC – Not From Concentrate, czyli nie z soku zagęszczonego. Te ostatnie to soki pasteryzowane, ale i świeże, czyli niepasteryzowane.

Soki zagęszczone, z soku zagęszczonego oraz NFC

Skoncentrowanie wszystkich wartościowych składników, które uzyskuje się w wyciśniętego soku, pozwala uzyskać soki zagęszczone. Transport i przechowywanie, ale bez nadmiernej utraty wartości odżywczych jest możliwe, dzięki odparowaniu zdecydowanej części wody, a także aromatu z soku owocowego. W późniejszym czasie ponownie dodaje się wodę i aromat, by uzyskać sok odtworzony z soku zagęszczonego.

Soki z soku zagęszczonego mogą zawierać w sobie wodę w maksymalnej ilości, która została z niego wcześniej odparowana. Takie soki muszą zachować określone właściwości fizyczne, chemiczne, odżywcze oraz organoleptyczne. Będą one odpowiadać co najmniej właściwościom soków uzyskiwanych z owoców tego samego gatunku.

Z kolei soki NFC, czyli bezpośrednie, otrzymywane są z wyciśniętych owoców i nierzadko poddawane procesowi pasteryzacji, który przedłuża ich termin przydatności do spożycia. Soki niepasteryzowane muszą być odpowiednio przechowywane, a ich czas, w którym mogą zostać spożyte, znacznie się skraca.

A gdyby tak zamiast kupnych soków zagęszczonych czy soków bezpośrednich, przyrządzać je w domu? Z pomocą przychodzą nam urządzenia, jakimi są wyciskarki wolnoobrotowe. Sporo zalet, o których możemy przekonać się, przeglądając ofertę https://wyciskarkisokow.pl/. Wbrew pozorom to najprostszy, niedrogi i najbardziej korzystny sposób na wyciskanie soków.

Dlaczego soki domowe, a nie kupne

W sokach wyciskanych w domu przy pomocy wyciskarek, jesteśmy w stanie uzyskać maksimum wartości odżywczych. To nie są napoje, z których zostaje odparowana woda i aromat, a potem ponownie dodana. Walory odżywcze są najwyższymi, na jakie możemy liczyć. Poza tym w kupnych produktach nie mamy szans na to, by znaleźć życiodajne enzymy, bo te niestety giną podczas obróbki owoców. Wyciskarka pozwala zachować natomiast nie tylko stosowną ilość witamin i minerałów, ale właśnie tych najważniejszych enzymów.

Zakup urządzania tego typu należy potraktować jak inwestycję. Soki wyciskane w domu przynoszą również taką korzyść, że możemy dowolnie dobierać ulubione surowce. Na sklepowych półkach znajdujemy raczej standardowe kompozycje, które nie zawsze nam odpowiadają.

Dobierając odpowiednie owoce i warzywa, a do tego uzupełniając je kiełkami, orzechami czy mlekiem roślinnym, jesteśmy w stanie uzyskać mieszanki, które spotęgują pożądane efekty. Soki pijemy bowiem nie tylko dla smaku i chęci dostarczenia witamin czy minerałów do organizmu. Nierzadko decydujemy się na sokoterapię, która ma wspomagać leczenie rozmaitych przypadłości. Przekonajmy się na własnej skórze, jak wiele możliwości dają soki wyciskane w domu.

 

Artykuł sponsorowany

foto
Autor:Redakcja

Zobacz

Wygląd gruszki, która kształtem przypomina kobiecą figurę, oddziałuje mocno na wyobraźnię i może przywoływać namiętne skojarzenia. Jest pełna zdrowych składników, a jej smak doceniali nawet polscy królowie! Znany polski kronikarz opisuje, że Władysław Jagiełło „dobre i słodkie gruszki po kryjomu jadał”. Dlaczego tak wstydliwie? Zapewne z tego powodu, że...

Kultura spożywania wołowiny w Polsce cały czas się rozwija. Coraz częściej sięgają po nią nie tylko świadomi jej zalet smakosze, ale również kulinarni laicy, chcący skosztować innej potrawy, niż tradycyjny schabowy. A, że Polacy są jednym z najbardziej „mięsożernych” narodów, to warto przyjrzeć się wołowinie odrobinę bliżej i wyeksponować jej walory...

Moda na pieczenie chleba w domu opanowała Polskę. Do eksperymentów we własnej kuchni zachęcają szefowie kuchni i blogerzy. Mnogość przepisów i porad sprawia, że ciężko wybrać te najlepsze, zwłaszcza gdy dopiero zaczynamy naszą przygodę z samodzielnymi wypiekami. Jak upiec dobry chleb, skąd wziąć zakwas, wreszcie co zrobić, aby uzyskać tak lubianą chrupiącą skórkę?...