Upalne dni to doskonała okazja, aby przyrządzić samodzielnie pyszną kawę na zimno. Kiedy wysokie temperatury dają się we znaki, warto zamienić gorący napój na mrożony odpowiednik. Przepisy są niezwykle proste, a efekt znakomity! Sprawdź garść inspiracji na letnie orzeźwienie i poczuj się jak prawdziwy barista.
Jak zrobić doskonałą kawę mrożoną? Garść porad
Aby przygotować idealną kawę na zimno, nie musisz posiadać ekspresu i innych sprzętów. Wystarczy tylko dobrej jakości kawa, lód i smakowite dodatki. Takie mrożone napoje można przygotowywać na bazie zimnej wody lub mleka. Świetnie komponują się ze słodkimi dodatkami, tworząc pyszny deser. Aby przygotować mrożoną kawę, warto wykorzystać jej rozpuszczalną wersję, która dobrze łączy się z wodą i mlekiem. Miłośnicy intensywnych smaków mogą zdecydować się na mrożone espresso. Wystarczy tylko wlać świeżo zaparzoną kawę do szklanki z lodem – kiedy się rozpuści, uzyskamy aromatyczny i intensywny w smaku napój. Do gorącego espresso można dodać cukier biały lub brązowy.
Jednym z problemów z kawą na zimno jest to, że zbyt mocno rozcieńczamy napój. Jeżeli chcemy uzyskać delikatniejszy smak, warto dodać do zimnego mleka kostki lodu przygotowane z gotowej kawy. Natomiast fani kawowych deserów z pewnością rozsmakują się w słodkiej kawie z dodatkiem lodów lub bitej śmietany. Z napojem najlepiej komponują się lody waniliowe, śmietankowe i stracciatella. Mrożoną kawę z mlekiem można również przygotować z bitą śmietaną lub smakowym syropem. Jedną z najpopularniejszych mrożonych kaw jest Frappe – występuje w wielu odsłonach, dlatego każdy może znaleźć ulubiony smak.
Czym tak naprawdę jest kawa Frappe?
Frappe to najpopularniejsza mrożona kawa, która stała się symbolem Grecji. Jednak, ze względu na prostotę przygotowania i znakomity smak, szybko podbiła serca kawoszy także w innych krajach. Frappe doskonale orzeźwia i zaspokaja chęć na dawkę kofeiny w ciągu dnia. Mimo że kawa pochodzi z Grecji, jej nazwa wywodzi się z francuskiego słowa „frapper”, czyli „ubijać”. Termin nie jest przypadkowy – to napój, który należy ubijać do momentu pojawienia się kawowej pianki. Oryginalne greckie Frappe składa się jedynie z kawy rozpuszczalnej, wody i lodu. Jednak z czasem napój przeszedł sporo modyfikacji, dzięki czemu obecnie możemy znaleźć taki smak, który najbardziej nam odpowiada. Jedno się jednak nie zmieniło – baza. Kawa rozpuszczalna powinna być dobrej jakości – poznamy ją po głębokiej, brązowej barwie i aksamitnej piance. Można wykorzystać kawę NESCAFÉ Classic o pełnym smaku pozbawionym goryczki. Kiedy mamy ochotę na orzeźwiający napój w ciepły, letni wieczór, warto wybrać kawę bezkofeinową, która zapewnia równie znakomite doznania smakowe.
Najlepsze przepisy na domowe Frappe
Do przygotowania Frappe można użyć shakera, spieniacza, miksera lub słoika z nakrętką. Jak zrobić kawę mrożoną? Wystarczy do szklanki wsypać 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, dodać 1-2 łyżeczki cukru, dolać 30 ml wody i spienić. Kawę należy ubijać do momentu pojawienia się kremowej, jasnobrązowej pianki. Do napoju dodajemy kostki lodu i wodę. Jest to podstawowy przepis na Frappe, jednak można również wykorzystać zimne mleko i słodkie dodatki. Świetnie sprawdzą się syrop smakowy lub bita śmietana. Odpowiednią dawkę orzeźwienia możemy zapewnić sobie nawet jeżeli nie mamy czasu na ubijanie kawy. Wystarczy tylko wykorzystać kawę NESCAFÉ Frappe 3w1. Pyszna kawa została zamknięta w wygodnych saszetkach, dzięki czemu możemy ją zabrać ze sobą na wycieczkę. Zawartość saszetki zalewamy zimną wodą i gotowe! Przygotowanie pysznego Frappe nie musi zajmować dużo czasu – zaledwie w kilka chwil możemy cieszyć się pysznym, orzeźwiającym napojem.
Artykuł partnera