loader

Zdrowy jak… gruszka?

Wygląd gruszki, która kształtem przypomina kobiecą figurę, oddziałuje mocno na wyobraźnię i może przywoływać namiętne skojarzenia. Jest pełna zdrowych składników, a jej smak doceniali nawet polscy królowie! Znany polski kronikarz opisuje, że Władysław Jagiełło „dobre i słodkie gruszki po kryjomu jadał”.

Dlaczego tak wstydliwie? Zapewne z tego powodu, że w średniowieczu gruszki uważano za grzeszny owoc ze względu na działającą na zmysły formę,. Dziś nie musimy ukrywać się z konsumpcją. Warto więc korzystać z urodzaju, zwłaszcza że sezon na te owoce trwa niemal cały rok, a zdrowotnych właściwości mają bez liku. Oto najważniejsze z nich:

Wzmacniają serce

Gruszki zawierają potas, dzięki któremu uaktywnia się enzym odpowiedzialny za dostarczenie energii do serca, pobudzając je do pracy. To dzięki niemu nasze serce bije regularnie. Niedobór potasu może objawiać się skurczami mięśni nóg podczas wysiłku, a także zmęczeniem i podenerwowaniem.

Zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów

Zawarty w gruszkach błonnik przyczynia się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia nowotworu jelita grubego, a obecność kwasu hydroksycynamonowego zapobiega rozwojowi guzów płuc i żołądka. Badania naukowe pokazują, że jest to jeden z bardziej skutecznych pokarmów, który ogranicza rozwój raka przełyku.

Dobroczynne działanie gruszki

Pomagają utrzymać równowagę psychiczną

Miedź jest minerałem wspomagającym funkcjonowanie centralnego układu nerwowego, a około piętnastu procent jego dziennego zapotrzebowania znajduje się w średniej wielkości gruszce. Dodatkowo, obecny w owocach przeciwutleniacz chroni przed chorobą Alzheimera.

Niektórzy twierdzą nawet, że sok z gruszek przyspiesza metabolizm alkoholu i nieznacznie obniża jego poziom we krwi. Niezależnie od tego – sok i owoce idealnie wkomponują się w wieczorną kolację z przyjaciółmi. W październikowym numerze magazynu „Kuchnia” znajdziesz inspiracje na wyjątkowe potrawy z tym zmysłowym owocem.

Zobacz

Współczesny świat pędzi naprzód, a tempo życia mieszkańców Opola nieustannie przyspiesza. Codziennie stajemy przed wyborem: jak najlepiej zorganizować swój czas, żeby połączyć obowiązki zawodowe z prywatnymi pasjami i prowadzić zdrowszy tryb życia. Właśnie tutaj na scenę wkraczają diety pudełkowe, które zyskują na popularności w Polsce, w tym także w Opolu. Czy jednak...

​Sushi cieszy się ogromną popularnością na całym świecie – głównie wśród dorosłych. Wielu rodziców zastanawia się jednak nad tym, czy sushi to odpowiedni wybór dla ich pociech. Czy potrawa jest bezpieczna dla najmłodszych? Jakie rodzaje sushi mogą jeść dzieci? Sprawdź najważniejsze informacje na ten temat. Bezpieczne sushi dla dzieci – jakie to?...

Oliwa z oliwek jest jednym z najcenniejszych produktów kulinarnych na świecie, a Hiszpania od lat niezmiennie zajmuje czołowe miejsce w jej produkcji. Bogactwo hiszpańskiego krajobrazu, tradycje sięgające starożytności i zaawansowane technologie sprawiły, że kraj ten stał się symbolem najwyższej jakości oliwy. W tym artykule przeanalizujemy kluczowe czynniki, które sprawiają, że...