loader

Zdrowy jak… gruszka?

Wygląd gruszki, która kształtem przypomina kobiecą figurę, oddziałuje mocno na wyobraźnię i może przywoływać namiętne skojarzenia. Jest pełna zdrowych składników, a jej smak doceniali nawet polscy królowie! Znany polski kronikarz opisuje, że Władysław Jagiełło „dobre i słodkie gruszki po kryjomu jadał”.

Dlaczego tak wstydliwie? Zapewne z tego powodu, że w średniowieczu gruszki uważano za grzeszny owoc ze względu na działającą na zmysły formę,. Dziś nie musimy ukrywać się z konsumpcją. Warto więc korzystać z urodzaju, zwłaszcza że sezon na te owoce trwa niemal cały rok, a zdrowotnych właściwości mają bez liku. Oto najważniejsze z nich:

Wzmacniają serce

Gruszki zawierają potas, dzięki któremu uaktywnia się enzym odpowiedzialny za dostarczenie energii do serca, pobudzając je do pracy. To dzięki niemu nasze serce bije regularnie. Niedobór potasu może objawiać się skurczami mięśni nóg podczas wysiłku, a także zmęczeniem i podenerwowaniem.

Zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów

Zawarty w gruszkach błonnik przyczynia się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia nowotworu jelita grubego, a obecność kwasu hydroksycynamonowego zapobiega rozwojowi guzów płuc i żołądka. Badania naukowe pokazują, że jest to jeden z bardziej skutecznych pokarmów, który ogranicza rozwój raka przełyku.

Dobroczynne działanie gruszki

Pomagają utrzymać równowagę psychiczną

Miedź jest minerałem wspomagającym funkcjonowanie centralnego układu nerwowego, a około piętnastu procent jego dziennego zapotrzebowania znajduje się w średniej wielkości gruszce. Dodatkowo, obecny w owocach przeciwutleniacz chroni przed chorobą Alzheimera.

Niektórzy twierdzą nawet, że sok z gruszek przyspiesza metabolizm alkoholu i nieznacznie obniża jego poziom we krwi. Niezależnie od tego – sok i owoce idealnie wkomponują się w wieczorną kolację z przyjaciółmi. W październikowym numerze magazynu „Kuchnia” znajdziesz inspiracje na wyjątkowe potrawy z tym zmysłowym owocem.

Zobacz

W miarę zbliżania się Świąt Bożego Narodzenia coraz popularniejsze stają się tradycyjne wędliny. Jeśli jednak nie wiesz, jak wybrać dobrą kiełbasę, możesz mieć złe doświadczenia. Dobra kiełbasa powinna być zrobiona ze świeżego mięsa, drobno posiekanego i doprawionego solą, pieprzem i innymi przyprawami. Powinien mieć naturalną osłonkę, która nie jest ani za...

Kebab można obecnie kupić w każdej budce z fast foodami zarówno w większych jak i mniejszych miastach. Do mięsa dodaje się wiele warzyw i sosów. Kebab jest potrawą turecką. Kiedyś była to popularna przekąska dla ludzi wracających nocą z klubów. Stracił na jakości i to co możemy dostać w całodobowych budkach często nie jest tożsame z oryginałem. Jak smakuje, wygląda i jak...

Upalne dni to doskonała okazja, aby przyrządzić samodzielnie pyszną kawę na zimno. Kiedy wysokie temperatury dają się we znaki, warto zamienić gorący napój na mrożony odpowiednik. Przepisy są niezwykle proste, a efekt znakomity! Sprawdź garść inspiracji na letnie orzeźwienie i poczuj się jak prawdziwy barista. Jak zrobić doskonałą kawę mrożoną? Garść porad Aby...