loader

Zdrowy jak… gruszka?

Wygląd gruszki, która kształtem przypomina kobiecą figurę, oddziałuje mocno na wyobraźnię i może przywoływać namiętne skojarzenia. Jest pełna zdrowych składników, a jej smak doceniali nawet polscy królowie! Znany polski kronikarz opisuje, że Władysław Jagiełło „dobre i słodkie gruszki po kryjomu jadał”.

Dlaczego tak wstydliwie? Zapewne z tego powodu, że w średniowieczu gruszki uważano za grzeszny owoc ze względu na działającą na zmysły formę,. Dziś nie musimy ukrywać się z konsumpcją. Warto więc korzystać z urodzaju, zwłaszcza że sezon na te owoce trwa niemal cały rok, a zdrowotnych właściwości mają bez liku. Oto najważniejsze z nich:

Wzmacniają serce

Gruszki zawierają potas, dzięki któremu uaktywnia się enzym odpowiedzialny za dostarczenie energii do serca, pobudzając je do pracy. To dzięki niemu nasze serce bije regularnie. Niedobór potasu może objawiać się skurczami mięśni nóg podczas wysiłku, a także zmęczeniem i podenerwowaniem.

Zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów

Zawarty w gruszkach błonnik przyczynia się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia nowotworu jelita grubego, a obecność kwasu hydroksycynamonowego zapobiega rozwojowi guzów płuc i żołądka. Badania naukowe pokazują, że jest to jeden z bardziej skutecznych pokarmów, który ogranicza rozwój raka przełyku.

Dobroczynne działanie gruszki

Pomagają utrzymać równowagę psychiczną

Miedź jest minerałem wspomagającym funkcjonowanie centralnego układu nerwowego, a około piętnastu procent jego dziennego zapotrzebowania znajduje się w średniej wielkości gruszce. Dodatkowo, obecny w owocach przeciwutleniacz chroni przed chorobą Alzheimera.

Niektórzy twierdzą nawet, że sok z gruszek przyspiesza metabolizm alkoholu i nieznacznie obniża jego poziom we krwi. Niezależnie od tego – sok i owoce idealnie wkomponują się w wieczorną kolację z przyjaciółmi. W październikowym numerze magazynu „Kuchnia” znajdziesz inspiracje na wyjątkowe potrawy z tym zmysłowym owocem.

Zobacz

Gazowa, ceramiczna, a może indukcyjna. Istny zawrót głowy i mnóstwo informacji. Cel jest 1. Wybrać najatrakcyjniejszą dla stylizacji naszej nowej kuchni i dla naszego portfela. Zanim wybierzemy płytę grzewczą do strefy gotowania w kuchni, warto zrozumieć działanie tego typu urządzenia. Płyty indukcyjne działają na zasadzie, że na dnie naczynia znajduje się szybko zmieniające...

Należy przyjąć, że nie ma alternatywy dla cukru rafinowanego. Jest to oczywista kwestia. Jednak niektóre alternatywy cukru są postrzegane jako zdrowsze lub przynajmniej bardziej odżywcze i urastają do poziomu produktów cudownych. Jednak regularne spożywanie cukru, zwłaszcza w dużych ilościach, może być szkodliwe dla naszego zdrowia. Czy istnieją substancje słodzące, które...

W miarę zbliżania się Świąt Bożego Narodzenia coraz popularniejsze stają się tradycyjne wędliny. Jeśli jednak nie wiesz, jak wybrać dobrą kiełbasę, możesz mieć złe doświadczenia. Dobra kiełbasa powinna być zrobiona ze świeżego mięsa, drobno posiekanego i doprawionego solą, pieprzem i innymi przyprawami. Powinien mieć naturalną osłonkę, która nie jest ani za...