loader

Ozdabia ogrody, jest pyszna i chroni zdrowie – dzika róża

Najczęściej spotykamy ją w parkach i w prywatnych ogrodach i nie powinniśmy przechodzić obok niej obojętnie. Dzika róża bowiem nie tylko jest piękna, ale również posiada bardzo dużo właściwości zdrowotnych. Z zebranych owoców możemy przygotować na przykład syrop, który idealnie sprawdzi się jako lek na przeziębienie.

Róże w kuchni

– Niezależnie od rodzaju, owoce dzikiej róży mają delikatny smak – mówi Ewa Wagner, redaktor naczelna miesięcznika „Kuchnia”. – Najczęściej z róży robi się syrop oraz przecier, który możemy wykorzystać do napełniania babeczek, tart i do smarowania naleśników – dodaje.

Owoce dzikiej róży zbiera się od końca sierpnia aż do pierwszych przymrozków. Krzewy sadzone są w parkach jako roślina ozdobna, ale znajdziemy je również na skrajach lasów. Zbierać należy dojrzałe owoce, które przed spożyciem trzeba oczyścić z nasion i przylegających do nich włosków, ponieważ podrażniają przewód pokarmowy. Wystarczy przetrzeć ugotowane owoce przez gęste sito. Tak przygotowaną masę można wykorzystać do przygotowania konfitury i syropu.

Witaminowy bonus

Właściwości zdrowotne dzikiej róży znali już mieszkańcy starożytnego Rzymu, a dziś wykorzystywane są w medycynie ludowej i zielarstwie. Dzika róża zawiera od 30 do 40 razy więcej witaminy C niż cytrusy, więc spożywanie jej przetworów świetnie wzmacnia odporność. Dzika róża jest też bogata w antyoksydanty, które chronią komórki ciała przed przedwczesnym starzeniem się.

Dżem z dzikiej róży

Brioszka z konfiturą z owoców dzikiej róży

Składniki na ciasto

250 g mąki pszennej, 2 jajka i 1 żółtko, 30 g cukru, 15 g świeżych drożdży (lub 1/2 torebki suszonych), szczypta soli, 200 g masła;  konfitura z owoców dzikiej róży, na którą przepis znajdziesz we wrześniowym wydaniu magazynu „Kuchnia”.

Sposób przygotowania

Zagniatamy wszystkie składniki – bez żółtka i masła. W ciasto wciskamy kawałki miękkiego masła, zagniatamy, dodajemy żółtko, znów zagniatamy i odstawiamy na 3 godziny do wyrośnięcia. Następnie zagniatamy jeszcze raz, przykrywamy, wstawiamy na noc do lodówki, aby dojrzało. Następnego dnia z ciasta lepimy wałek, wkładamy do natłuszczonej keksówki, przykrywamy ciepłą, wilgotną ściereczką i odstawiamy na 2 godziny, by podwoił objętość. Wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 160 st. C i pieczemy 45 minut. Upieczoną brioszkę podajemy z dżemem z dzikiej róży.

Zobacz

W miarę zbliżania się Świąt Bożego Narodzenia coraz popularniejsze stają się tradycyjne wędliny. Jeśli jednak nie wiesz, jak wybrać dobrą kiełbasę, możesz mieć złe doświadczenia. Dobra kiełbasa powinna być zrobiona ze świeżego mięsa, drobno posiekanego i doprawionego solą, pieprzem i innymi przyprawami. Powinien mieć naturalną osłonkę, która nie jest ani za...

Kebab można obecnie kupić w każdej budce z fast foodami zarówno w większych jak i mniejszych miastach. Do mięsa dodaje się wiele warzyw i sosów. Kebab jest potrawą turecką. Kiedyś była to popularna przekąska dla ludzi wracających nocą z klubów. Stracił na jakości i to co możemy dostać w całodobowych budkach często nie jest tożsame z oryginałem. Jak smakuje, wygląda i jak...

Upalne dni to doskonała okazja, aby przyrządzić samodzielnie pyszną kawę na zimno. Kiedy wysokie temperatury dają się we znaki, warto zamienić gorący napój na mrożony odpowiednik. Przepisy są niezwykle proste, a efekt znakomity! Sprawdź garść inspiracji na letnie orzeźwienie i poczuj się jak prawdziwy barista. Jak zrobić doskonałą kawę mrożoną? Garść porad Aby...