Dobrze zbilansowana dieta daje nam energię do życia, wspomaga funkcje organizmu i pozwala czuć się świetnie. Dietetyka jest dziś jedną z prężniej rozwijających się dziedzin nauki. Coraz więcej i więcej wiemy o tym, w jaki sposób poszczególne składniki w diecie wpływają na zdrowie, czego lepiej się wystrzegać, czego nie trzeba ograniczać.
To z kolei tworzy coraz to ciekawsze trendy żywieniowe. Śledź je z korzyścią dla swojego organizmu i samopoczucia! Poniżej znajdziesz najważniejsze informacje dotyczące chlorofilu - substancji, która sprawia, że zielone warzywa są zdrowe. Chlorofil, życiodajny barwnik znajdujący się w roślinach, wspomaga także ludzi. Sprawdź, dlaczego nazywa się go "sokiem ze Słońca".
Gdzie znajduje się chlorofil?
Niezwykle ważną dla ludzkiej krwi substancją jest hemoglobina. To cząsteczki, które są w stanie nietrwale wiązać tlen. Dzięki nim tlen jest rozprowadzany tętnicami po całym ciele, dając siły do życia najmniejszym komórkom. Gdyby nie ten związek chemiczny, nie moglibyśmy oddychać. Ważnym składnikiem hemoglobiny jest żelazo - jeśli zmienimy je na magnez, otrzymamy chlorofil, czyli "zieloną krew".
Chlorofil znajduje się w zielonych częściach rośliny, nadając im kolor - dlatego jest nazywany zielonym barwnikiem. W szczególnie dużych ilościach znajduje się w liściach i łodygach. Dzięki niemu roślina jest w stanie wychwycić energię słoneczną i w cyklu skomplikowanych przemian, zwanych fotosyntezą, zmienić ją w energię niezbędną do przeżycia. Różne gatunki roślin zawierają różne typy chlorofilu, jednak najpopularniejszy, zielony, to chlorofil a i b. Znajdziesz go w większości zielonych roślin - jego barwa wynika ze zdolności pochłaniania światła w innych kolorach.
Chlorofil nie może oczywiście zastąpić czy uzupełnić hemoglobiny, mimo tak dużego podobieństwa tych związków. Wykazuje jednak szereg innych, korzystnych działań i może stanowić świetny suplement diety. Dlaczego warto zwracać uwagę na zawartość chlorofilu w swoim jadłospisie? Dowiedz się więcej o właściwościach i działaniu chlorofilu.
Chlorofil - właściwości
Choć chlorofil nie stanowi "cudownego leku", może znacząco przyczyniać się do poprawy zdrowia na wielu polach. Właściwości i działanie chlorofilu są na tyle szerokie i korzystne, że są w stanie pozytywnie wpłynąć nie tylko na osoby zdrowe, ale i cierpiące na rozmaite schorzenia.
- Oczyszczanie i odkwaszanie
Chlorofil posiada zdolność unieszkodliwiania wielu drobnoustrojów oraz innych patogenów, które mogą wywoływać choroby i rozmaite dolegliwości. Wspomaga także dotlenianie tkanek, dzięki czemu są one odżywione. Reguluje pH, zapobiegając nadmiernemu zakwaszeniu organizmu. Zobacz artykuł poświęcony objawom i przyczynom zakwaszenia: https://prodeacid.pl/zakwaszenie-objawy-przyczyny
- Spowalnianie starzenia
Do właściwości tej zielonej substancji należy także spowalnianie utleniania komórek i niszczenie wolnych rodników. W praktyce oznacza to wydłużony cykl życia komórek i spowolnienie starzenia całego organizmu.
- Wspomaganie trawienia
Chlorofil wiąże tlen i w ten sposób wspomaga rozwój korzystnej flory bakteryjnej w jelitach. Efektem jest lepsze trawienie i brak dolegliwości ze strony układu pokarmowego.
- Zapobieganie mutacjom
Istnieją także badania pokazujące, że chlorofil może zapobiegać niekorzystnym mutacjom, spowalniać rozwój nowotworów oraz unieszkodliwiać substancje rakotwórcze. Nie znaczy to oczywiście, że jest "lekiem na raka". Może stanowić cenny element profilaktyki.
- Dostarcza żelaza
To wiadomość szczególnie cenna dla osób borykających się z niedoborem żelaza, niską hemoglobiną lub anemią. Chlorofil stanowi źródło żelaza, dzięki czemu poprawia pracę układu krążenia. To działanie wspomagające polega także na regulowaniu krzepliwości krwi, dzięki czemu maleje ryzyko zachorowania na miażdżycę.
- Regulacja poziomu cukru we krwi
Zielone rośliny i płynny chlorofil jako suplement są także cennym elementem diety cukrzyków. Ta szczególna substancja ma zdolność stabilizowania oraz normowania poziomu cukru we krwi.
- Regulacja poziomu hormonów tarczycy
Rozregulowany układ dokrewny może dostarczyć wielu kłopotów. Szczególnie ważną rolę w organizmie pełnią hormony tarczycy. Chlorofil sprzyja wyrównaniu ich poziomu, pomaga też ustabilizować cykl miesiączkowy.