loader

Brakuje ci czasu na gotowanie? Przygotuj zupę!

Przepyszne zupy to z pewnością jeden z najciekawszych elementów nie tylko polskiej kuchni, lecz także światowej. Jeśli wydaje ci się, że nie masz czasu na gotowanie pełnowartościowych posiłków, jesteś w błędzie! Poświęć zaledwie kilka chwil na przygotowanie aromatycznej i smacznej zupy. Oto kilka sprawdzonych przepisów!

Zupa brokułowa z serem i słonecznikiem

Sięganie po sprawdzone rozwiązania to znakomity pomysł na szybki obiad. Dlatego podstawą tego dania będzie Zupa brokułowa Jak u Mamy WINIARY, która sprawi, że wywar zyska odpowiedni smak i aromat. Do przygotowania zupy będziesz potrzebować również dwóch łyżek masła, dwóch ząbków czosnku, wędzonego filetu z piersi kurczaka, sera gorgonzola, pestek słonecznika i grzanek.

Zaczynamy! Masło rozgrzej w garnku o grubym dnie, a następnie podsmaż na nim przeciśnięty przez praskę czosnek. Kurczaka pokrój w kostkę i wrzuć na ogień na kilka minut. Następnie rozprowadź zupę brokułową w 500 ml zimnej wody i zalej mieszanką zawartość garnka. Gotuj przez około 5 minut, licząc od momentu rozpoczęcia wrzenia. Nie zapomnij o przyprawieniu zupy! Wystarczy pieprz, choć możesz dodać także swoje ulubione zioła. Podawaj każdą porcję z pestkami słonecznika uprażonymi wcześniej na patelni, pokruszonym serem gorgonzola oraz chrupiącymi grzankami.

Zupa kalafiorowa ze śmietaną

A może zupa z kalafiora? Jest równie łatwa w przygotowaniu, co brokułowa. Wszystkie potrzebne do niej składniki prawdopodobnie masz już w domu. Przyda się około 300 g kalafiora, jeden ziemniak, nieduża marchewka, kawałek pora, śmietana, odrobina mąki pszennej i aromatyczna natka pietruszki. Skorzystaj również z ulubionej kostki mięsnej, aby danie zyskało intensywny smak. Naszym wyborem jest Bulion na żeberkach WINIARY.

Przygotowywanie zupy kalafiorowej rozpocznij od rozpuszczenia kostki mięsnej w jednym litrze wrzącej wody. Kalafior podziel na różyczki, a pozostałe warzywa pokrój w średniej długości paski. Warzywa gotuj przez około kwadrans, a następnie dodaj je do bulionu. Śmietanę wymieszaj z odrobiną mąki, wlej do zupy i gotuj do momentu wrzenia. Dopraw zupę pieprzem i solą. Podawaj koniecznie z posiekaną natką pietruszki.

Zupa ogórkowa

Na koniec sięgniemy po polską klasykę, bo na takie miano zdecydowanie zasługuje zupa ogórkowa. Do jej przygotowania niezbędne są oczywiście kiszone ogórki, ale też mieszanka warzywna z marchwią, porem i selerem, śmietana 18%, odrobina mąki pszennej, makaron oraz kostka mięsna lub warzywna. To z pewnością jedna z najszybszych w przygotowaniu zup, która zawsze zachwyca swoim smakiem.

Kostkę bulionową rozpuść w litrze wrzącej wody. Jeśli warzywa nie są rozdrobnione, pokrój je w dość cienkie plasterki, dodaj do bulionu i gotuj przez około kwadrans. Ogórki kiszone zetrzyj na tarce, dodaj do reszty składników i gotuj zupę przez kolejne 10-15 minut. Następnie wymieszaj śmietanę z mąką, dolej do zupy i zagotuj. Ogórkową podawaj z posiekanym koperkiem.

Artykuł partnera

Zobacz

Oliwa z oliwek jest jednym z najcenniejszych produktów kulinarnych na świecie, a Hiszpania od lat niezmiennie zajmuje czołowe miejsce w jej produkcji. Bogactwo hiszpańskiego krajobrazu, tradycje sięgające starożytności i zaawansowane technologie sprawiły, że kraj ten stał się symbolem najwyższej jakości oliwy. W tym artykule przeanalizujemy kluczowe czynniki, które sprawiają, że...

​Czy wiesz, że zanim ty będziesz mógł delektować się smakiem ulubionej kawy, ktoś musi czuwać nad procesem jej powstania? Wiele osób zupełnie o tym zapomina. Proces wypalania ziaren kawy ma jednak największy wpływ na to, jak będzie smakować i pachnieć. To on decyduje o aromacie kawy i tym, jaka finalnie będzie. Sprawdź, jak przebiega proces palenia kawy. Dzięki paleniu kawy...

Zakupy spożywcze to nieodłączna część naszego życia, a poszukiwanie okazji cenowych stało się nie tylko zwyczajem, lecz wręcz strategią. W dzisiejszym artykule przyjrzymy się bliżej gazetce promocyjnej Delikatesy Centrum, zastanawiając się, czy warto skorzystać z oferowanych promocji. Polski rynek spożywczy prężnie rozwija się, a korzystając z doświadczenia i wiedzy, dowiemy...