Przepyszne zupy to z pewnością jeden z najciekawszych elementów nie tylko polskiej kuchni, lecz także światowej. Jeśli wydaje ci się, że nie masz czasu na gotowanie pełnowartościowych posiłków, jesteś w błędzie! Poświęć zaledwie kilka chwil na przygotowanie aromatycznej i smacznej zupy. Oto kilka sprawdzonych przepisów!
Zupa brokułowa z serem i słonecznikiem
Sięganie po sprawdzone rozwiązania to znakomity pomysł na szybki obiad. Dlatego podstawą tego dania będzie Zupa brokułowa Jak u Mamy WINIARY, która sprawi, że wywar zyska odpowiedni smak i aromat. Do przygotowania zupy będziesz potrzebować również dwóch łyżek masła, dwóch ząbków czosnku, wędzonego filetu z piersi kurczaka, sera gorgonzola, pestek słonecznika i grzanek.
Zaczynamy! Masło rozgrzej w garnku o grubym dnie, a następnie podsmaż na nim przeciśnięty przez praskę czosnek. Kurczaka pokrój w kostkę i wrzuć na ogień na kilka minut. Następnie rozprowadź zupę brokułową w 500 ml zimnej wody i zalej mieszanką zawartość garnka. Gotuj przez około 5 minut, licząc od momentu rozpoczęcia wrzenia. Nie zapomnij o przyprawieniu zupy! Wystarczy pieprz, choć możesz dodać także swoje ulubione zioła. Podawaj każdą porcję z pestkami słonecznika uprażonymi wcześniej na patelni, pokruszonym serem gorgonzola oraz chrupiącymi grzankami.
Zupa kalafiorowa ze śmietaną
A może zupa z kalafiora? Jest równie łatwa w przygotowaniu, co brokułowa. Wszystkie potrzebne do niej składniki prawdopodobnie masz już w domu. Przyda się około 300 g kalafiora, jeden ziemniak, nieduża marchewka, kawałek pora, śmietana, odrobina mąki pszennej i aromatyczna natka pietruszki. Skorzystaj również z ulubionej kostki mięsnej, aby danie zyskało intensywny smak. Naszym wyborem jest Bulion na żeberkach WINIARY.
Przygotowywanie zupy kalafiorowej rozpocznij od rozpuszczenia kostki mięsnej w jednym litrze wrzącej wody. Kalafior podziel na różyczki, a pozostałe warzywa pokrój w średniej długości paski. Warzywa gotuj przez około kwadrans, a następnie dodaj je do bulionu. Śmietanę wymieszaj z odrobiną mąki, wlej do zupy i gotuj do momentu wrzenia. Dopraw zupę pieprzem i solą. Podawaj koniecznie z posiekaną natką pietruszki.
Zupa ogórkowa
Na koniec sięgniemy po polską klasykę, bo na takie miano zdecydowanie zasługuje zupa ogórkowa. Do jej przygotowania niezbędne są oczywiście kiszone ogórki, ale też mieszanka warzywna z marchwią, porem i selerem, śmietana 18%, odrobina mąki pszennej, makaron oraz kostka mięsna lub warzywna. To z pewnością jedna z najszybszych w przygotowaniu zup, która zawsze zachwyca swoim smakiem.
Kostkę bulionową rozpuść w litrze wrzącej wody. Jeśli warzywa nie są rozdrobnione, pokrój je w dość cienkie plasterki, dodaj do bulionu i gotuj przez około kwadrans. Ogórki kiszone zetrzyj na tarce, dodaj do reszty składników i gotuj zupę przez kolejne 10-15 minut. Następnie wymieszaj śmietanę z mąką, dolej do zupy i zagotuj. Ogórkową podawaj z posiekanym koperkiem.
Artykuł partnera