loader

10 alternatyw dla cukru, których nie powinniśmy nadużywać

Należy przyjąć, że nie ma alternatywy dla cukru rafinowanego. Jest to oczywista kwestia. Jednak niektóre alternatywy cukru są postrzegane jako zdrowsze lub przynajmniej bardziej odżywcze i urastają do poziomu produktów cudownych. Jednak regularne spożywanie cukru, zwłaszcza w dużych ilościach, może być szkodliwe dla naszego zdrowia.

Czy istnieją substancje słodzące, które można łatwo spożywać?

Jako słodzika możesz używać na przykład niewielkich ilości soków owocowych. Jednak jeśli już pijesz soki owocowe w miejsce wody, to zdecydowanie NIE. Czy ksylitol i stewia są bezpieczne dla diabetyków jako substancje słodzące? Tak, oczywiście. Jednak słodzenie w dużych ilościach i bez umiaru jest niedopuszczalne. Dlaczego? Lepiej przestać jeść słodycze i mieć kontrolę nad naszymi zachciankami. Łatwiej i przyjemniej jest prowadzić zdrowszy tryb życia.

Najczęściej o produktach, które możemy dodać do naszej diety dowiadujemy się z mediów lub internetu. Czasami znajomi, lekarze czy pracownicy sklepów polecają nam pewne produkty jako zdrowe. Problem pojawia się, gdy dodajemy do naszej diety dużą ilość zamienników cukru. Albo zaczynamy je stosować, albo nie kontrolujemy ich ilości. Dzieje się tak tym bardziej, jeśli mamy wysoki poziom glukozy we krwi.

Często nie są one tak zdrowe jak nam się wydaje, a nawet mogą być tak samo szkodliwe jak cukier, jeśli spożywamy ich zbyt dużo. Poniżej znajduje się kilka informacji o tym, które pokarmy powinieneś wyciąć, a które powinieneś jeść z umiarem. Oto kilka z moich osobistych doświadczeń.

1. Melasa z karobu

Melasa z karobu ma o połowę mniej sacharozy niż biały cukier i zawiera cenne minerały. Melasa z karobu jest dobra dla anemików. Zawiera żelazo, a także wapń, magnez i fosfor. Jest najbardziej wartościową melasą.nJest to substancja słodząca w postaci płynnej. Nie jest jednak tak gęsta jak syrop klonowy czy płynny miód. Posmak z karobu staje się dla mnie nie do zniesienia. Nie wiem dlaczego, ale kiedyś bardzo go lubiłam. Nadaje potrawom karmelowy lub kakaowy smak. Niektórzy ludzie go uwielbiają.

Świetnie sprawdzał się w ciastach, takich jak muffiny, pierniki i inne wilgotne. Był pyszny rozsmarowany na pieczywie. Można go również stosować w kremach i słodyczach z ziaren, nasion i orzechów. Melasę z karobu można stosować w posiłku, ale dobrym pomysłem jest produkt bogaty w witaminę C, aby żelazo z karobu było skuteczniej przyswajane.

Źródła podają również, że melasa z karobu stosowana jest przy infekcjach wirusowych (również przy przeziębieniu). Kiedyś robiłam syropy na bazie miodu. Teraz chcę zrobić syropy przeciwkaszlowe, które są na bazie melasy. Być może polubię smak karobu w połączeniu z sokiem z cytryny i cebulą.

Podsumowanie: Melasa z karobu może być bardzo wartościowym produktem. Jest również źródłem sacharozy. Pamiętajmy tylko, aby stosować ją z umiarem.

Czym zastąpić cukier w codziennej diecie? Sprawdź na bistrobox.pl/czym-zastapic-cukier-zdrowe-i-pyszne-propozycje/

2. Melasa buraczana

Melasa buraczana może powstać z produktu ubocznego przy produkcji cukru buraczanego. Uważana jest za "odpad produkcyjny", ale posiada wiele minerałów i witamin. Melasa buraczana może być zdrowszym wyborem niż cukier, ale powinna być stosowana z umiarem. Zawiera ona również około 50% sacharozy.

3. Melasa z trzciny cukrowej

Podobnie jak melasa buraczana i gnojowica cukrowa, melasa trzcinowa jest "odpadem" z produkcji cukru. W tym przypadku winowajcą jest cukier trzcinowy. Ma on około 40% sacharozy, czyli nieco mniej niż melasa buraczana. Jest również bogaty w witaminy, minerały i inne składniki odżywcze.

Melasa trzcinowa jest o tyle ciekawa, że ma karmelowy smak. Według mnie jest ciekawsza od melasy z chleba świętojańskiego i melasy buraczanej. Kiedyś dość często dodawałam ją do wilgotnych ciast. Dziś nie używam jej, bo drastycznie ograniczyłam ilość słodzików w mojej kuchni.

4. Syrop klonowy

To jest moja słabość. W smaku jest rewelacyjny. Czasem używam syropu, bo nie lubię cukru stołowego. Czasem można się skusić na cukier, jeśli poziom cukru jest w normie. Zawiera co prawda sporo sacharozy, czyli cukru, ale zawiera też cenne witaminy (głównie z grupy B), oraz minerały (wapń fosfor, potas. Ma też niepowtarzalny smak.

Mocno słodzi, dzięki czemu nie potrzeba go dużo. To również naturalna produkcja sprawia, że jest moim ulubieńcem. Nie jest to syrop, którym możemy posłodzić wszystko. Zawartość sacharozy w syropie wynosi 52-75%, zawiera również fruktozę. Można go stosować wszędzie tam, gdzie dozwolone są płynne słodziki, nawet jeśli.

5. Miód

Miód jest popularnym produktem miodowym. Często jest uważany za zdrowy produkt i cudowny superfood. Znam rodziców, którzy pozwalają swoim dzieciom jeść miód łyżeczkami, wierząc, że jest to dobre dla ich zdrowia. Miód to w 70-80% cukry (głównie proste). Miód zawiera najwięcej glukozy i fruktozy, ale to zależy od rodzaju miodu.

Miód zawiera śladowe ilości witamin, minerałów oraz flawonoidów i enzymów, dzięki którym może stać się słodzikiem wartym uwagi. Można go słodzić cukrem, ale zrujnuje to wszystkie dobre właściwości, które większość osób spożywa. Miód nie jest przyjacielem obróbki termicznej.

Uważam, że jego spożycie powinno być ograniczone. Istnieje jeszcze miód sztuczny. Uważam jednak, że spożywanie go mija się z celem i jest niezwykle szkodliwe (podobnie jak syrop glukozowo-fruktozowy).

Miód

6. Fruktoza

Kiedyś wyekstrahowana fruktoza była uważana za zdrową alternatywę dla cukru. Uwielbiali ją diabetycy i inne osoby, którym zależało na kontrolowaniu skoków cukru we krwi. Spożywanie wyekstrahowanej fruktozy może prowadzić do otyłości i zaburzeń wątroby.

Fruktoza w proszku może nie być kupowana, ale to nie znaczy, że nie powinieneś spożywać jej w czystej postaci. Często można ją znaleźć w dżemach, nektarach i innych produktach, które nie zawierają cukru rafinowanego.

Nie bój się jeść owoców. Owoce naturalnie zawierają fruktozę, gdy są spożywane w całości. W owocach znajdziesz również inne składniki, które chronią Cię przed jej negatywnymi skutkami, takie jak błonnik i przeciwutleniacze. Świeże owoce można jeść w całości (np. Możesz jeść tyle kawałków owoców, ile chcesz, np. 1-2-3 kawałki.

7. Syrop z agawy

Syrop z agawy to hit ostatnich lat. Stał się popularnym zamiennikiem cukru. Jest bardzo słodki ze względu na zawartość fruktozy. Składa się głównie z fruktozy, a z poprzedniego punktu wiesz już, jak wpływa ona na Twój organizm.

Fruktoza to wysokiej jakości cukier, który zawiera dużo glukozy i fruktozy. Ma podobny wpływ na organizm jak syrop glukozowo-fruktozowy, czy syrop fruktozowo-glukozowy. Nie jest to coś, co polecam.

8. Syrop ryżowy

Ma wysoką glikemię i stałą zawartość cukru. Może być również słodzony słodem jęczmiennym. Często można go znaleźć w zdrowych produktach, takich jak batoniki musli czy ciasteczka dla dzieci. Choć brzmi zdrowiej, nie jest najlepszy. Od innych syropów różni się tym, że nie zawiera fruktozy. Może to być ulga dla niektórych, ale nie dla diabetyków.

9. Cukier kokosowy i cukier nierafinowany

Dlaczego te dwa produkty są omawiane razem? Zgrupowałem je razem, aby podkreślić fakt, że cukier może być rafinowany, ale nadal zawiera niewielkie ilości witamin i minerałów. Prawdopodobnie wiesz już, jaki wpływ ma cukier na Twój organizm.

Odnoszę wrażenie, że cukier kokosowy jest cudownym produktem, kiedy czytam o nim w Internecie. Być może dlatego, że cukier kokosowy jest ostatnio tak popularny. Te rewelacje budzą we mnie duże wątpliwości. Do tej pory autorytatywne instytucje nie wyraziły żadnych pozytywnych opinii na temat zastąpienia cukru kokosowego zwykłym cukrem.

Nie jest on bezpieczny dla diabetyków i osób z wysokim poziomem cukru we krwi, tak to rozumiem.

Cukier nierafinowany nie jest jednak rafinowany, jak sama nazwa wskazuje. Posiada również zachowane minerały. Nie ma znaczenia, że nadal jest to głównie sacharoza ....

Cukier działa na nasz organizm jak cukier. Powoduje skoki insuliny i przesuwa nasz próg słodkości. Mógłbym tak wymieniać dalej i dalej. Dzieje się to niezależnie od śladowych minerałów. Niech to nie będzie powód do cukrowania swojego życia.

10. Brązowy cukier

Choć może stwierdzam oczywistość, to może nie dziwić, że zawsze jestem zdezorientowany, gdy ktoś twierdzi, że je "zdrowy" cukier. Je po prostu zwykły biały cukier z melasą.

Żaden z wymienionych wyżej produktów nie jest niezbędny w Twojej diecie. Istnieją inne sposoby na uzyskanie korzyści z niektórych z tych produktów. Zalecam jednak zachowanie ostrożności podczas spożywania słodyczy.

Dobrym pomysłem jest ograniczenie cukru, izolowanej fruktozy i innych cukrów o wysokiej zawartości cukru. Nie zapominajmy o spożywaniu zdrowych słodyczy.

Zobacz

Zakupy spożywcze to nieodłączna część naszego życia, a poszukiwanie okazji cenowych stało się nie tylko zwyczajem, lecz wręcz strategią. W dzisiejszym artykule przyjrzymy się bliżej gazetce promocyjnej Delikatesy Centrum, zastanawiając się, czy warto skorzystać z oferowanych promocji. Polski rynek spożywczy prężnie rozwija się, a korzystając z doświadczenia i wiedzy, dowiemy...

Różnego rodzaju rośliny, a więc zioła, owoce, warzywa czy kwiaty, wymagają specyficznych warunków do prawidłowego wzrostu i rozwoju. W związku z tym zazwyczaj nie jest możliwe uprawianie ich przez cały rok na zewnątrz. Dlatego osoby, które chciałyby się cieszyć nimi o każdej porze lub niedysponujące odpowiednią przestrzenią do uprawy, a więc na przykład ogrodem, doceniają...

Jak opisywać i smakować wino? Okazuje się, że prowadzenie notatek na temat degustowanych win może być bardzo przydatne. Pozwala zapamiętać, które wina nam smakowały lub uniknąć tych, które nam nie przypadły do gustu. Osobiste notatki mogą również pomóc w poznaniu zasad rządzących winem, które jest bardzo bogatym światem. Jak rozpocząć naszą przygodę z degustacją win?...