loader

Pozytywne właściwości chlorofilu

Z pewnością wiele osób słyszało o tym, jak pozytywny wpływ na nasze zdrowie ma włączenie do naszej codziennej diety zielonych warzyw. W większości przypadków, ich właściwości zdrowotne wynikają z tego, iż zawierają one chlorofil. Jak się bowiem okazuje, ten zielony barwnik biorący udział w fotosyntezie roślin, może wpływać na poprawę naszego zdrowia. Zobacz więcej na tmtincubator.pl

W jaki sposób chlorofil może zatem poprawić naszą kondycję? Oto kilka przykładów.

1. Tłumi głód

Jak wynika z przeprowadzonych w 2013 roku badań, dodanie chlorofilu do spożywanych posiłków jest w stanie zmniejszyć odczuwanie głodu. Jednocześnie, ciśnienie krwi, jak i poziom cukru we krwi, u osób biorących udział w badaniu były stabilne. Oznacza to zatem, że chlorofil warto włączyć do diety osób, które starają się zgubić zbędne kilogramy i utrzymać właściwą wagę.

2. Poprawia zapachy ciała

Chlorofil działa od wewnątrz naszego organizmu pomagając w kontrolowaniu zapachu ciała oraz zapachów kałowych. Badanie przeprowadzone w jednym z domów opieki wykazało, iż zastosowanie chlorofilu nie tylko poprawiło zapach pochodzący od wielu badanych osób, ale również wpłynęło na zmniejszenie zaparć oraz gazów.

3. Leczy rany

Różnego typu badania potwierdzają, iż chlorofil jest skutecznym środkiem pomagającym w szybszym leczeniu ran. Dzięki jego zastosowaniu, rany zdecydowanie łatwiej się goją w krótszym czasie.

4. Pomaga oczyścić organizm

Nasz organizm jest dziś narażony na różnego rodzaju zanieczyszczenia, które negatywnie wpływają na nasze zdrowie. Dlatego tak ważne jest regularne oczyszczanie organizmu, na przykład z metali toksycznych, w czym może nam pomóc właśnie chlorofil. Nie tylko usuwa on z organizmu szkodliwe substancje, ale również utrudnia ich wchłanianie.

5. Pomaga chronić nasze DNA

Większość z nas lubi smażone potrawy, choć nie wpływają one korzystnie na nasze zdrowie. Zawarte w nich substancje mogą między innymi uszkodzić tkanki oraz DNA komórek jelita grubego. Z badań wynika jednak, że spożywanie chlorofilu, może chronić nasz organizm również w tym aspekcie, gdyż u osób go stosujących zaobserwowano znacznie mniej uszkodzeń DNA komórek w jelicie grubym.

chlorofil przeciwutleniacz

6. Mocny przeciwutleniacz

Chlorofil wykazuje doskonałe właściwości odżywcze oraz antyoksydacyjne. W wyniku przeprowadzonych badań stwierdzono, iż włączenie go do diety może ograniczyć ilość wolnych rodników sprawiając tym samym, że uszkodzenia komórek są również zdecydowanie mniejsze.

7. W przyszłości może leczyć raka

Co prawda nie ma jeszcze jednoznacznych badań, które potwierdzały by, że chlorofil może leczyć raka, jednak według naukowców szanse na to są duże. Z dotychczasowych badań wynika, iż dieta uboga w ten składnik może zwiększać ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Chlorofil może także mobilizować do działania enzymy wątrobowe, co w połączeniu z jego właściwościami detoksy kującymi, w pewnym stopniu świadczy o tym, iż może on stanowić ochronę przed innymi czynnikami wywołującymi raka.

8. W walce przeciwko Candida albicans

Drożdżak Candida albicans może wywoływać wiele dolegliwości u osób, które się nim zakażą. Stosowanie chlorofilu natomiast może zahamować wzrastanie grzybów tego rodzaju, co potwierdziły badania.

9. Na zaczerwienienia oraz obrzęki

Obecnie infekcje leczy się głównie przy pomocy leków, które niestety wywołują wiele skutków ubocznych. Warto w związku z tym powrócić do tradycyjnych metod, takich jak stosowanie zielonych liści w przypadku pojawienia się zaczerwienienia lub obrzęku. Zgodnie z wynikami badań, skutecznie wpływają one na zmniejszenie się takich zmian.

10. Sposób na anemię

Z niedokrwistością możemy skutecznie walczyć przy pomocy zmodyfikowanej postaci chlorofilu, jaką jest chlorofilina. Zapewnia ona biologicznie postać żelaza, które następnie może zostać wykorzystane przez nasz organizm.

 

Chlorofil w naszej codziennej diecie

 

Zdecydowanie warto zdecydować się na włączenie pokarmów bogatych w chlorofil do naszego typowego jadłospisu. Zawiera on bowiem mnóstwo wartościowych substancji, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie, a do tego jest łatwo dostępny dla każdego z nas.

 

Inni odwiedzili również >> justrelax.pl

foto
Autor:Redakcja

Zobacz

Dobrze zbilansowana dieta daje nam energię do życia, wspomaga funkcje organizmu i pozwala czuć się świetnie. Dietetyka jest dziś jedną z prężniej rozwijających się dziedzin nauki. Coraz więcej i więcej wiemy o tym, w jaki sposób poszczególne składniki w diecie wpływają na zdrowie, czego lepiej się wystrzegać, czego nie trzeba ograniczać. To z kolei tworzy coraz to...

Wiosna to okres, w którym rośliny budzą się do życia, zachęcone ciepłymi promieniami słońca. To pora plenerowych wycieczek i sportowych aktywności. Jest to także czas promocji i okazji, obok których trudno przejść obojętnie. Gazetki promocyjne znanych sklepów, oferują nam produkty, dzięki którym pożegnamy się z zimą na dobre. Zadbajmy o ciało, zdrowie i pogodę ducha, a...

Nikotynizm to uzależnienie od substancji o nazwie nikotyna. Znalazło się ono w Międzynarodowej Klasyfikacji Chorób i Problemów Zdrowotnych ICD-10. Najczęściej do nałogu dochodzi poprzez palenie papierosów, lecz nikotynę można dostarczać do organizmu również w postaci sproszkowanej przez nos – w formie tabaki. Uzależnienie od nikotyny jest obok alkoholizmu oraz nałogu...